/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Premierul polonez consideră criza migranţilor ca fiind cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei de după Războiul Rece

21 noiembrie 2021, ora 17:20

Actuala criză a migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus reprezintă „cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei” de după Războiul Rece, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki. Şeful executivului polonez l-a acuzat pe preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko că a „lansat un război hibrid împotriva UE”, iar migranţii  care continuă să fie aduşi de Belarus la graniţa dintre cele două ţări – sunt folosiţi pe post de „arme” ale acestui tip de conflict, transmite Digi24.ro

Potrivit premierului urmează a fi luată în calcul varianta de închidere totală a frontierei Poloniei cu Belarus în contextul în care ciocnirile violete s-au trasnformat într-un nou tip de război.

„Acum, la graniţa de est a Poloniei, ne confruntăm cu un nou tip de război, un război în care migranţii sunt noile arme şi în care dezinformarea este o armă. Este un război hibrid”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Guvernul polonez acuză Belarusul că aduce, în continuare, migranţi la graniţa dintre cele două ţări, în ciuda faptul că autorităţile de la Minsk au eliberat joi principala tabără în care mii de oameni stăteau în frig și foame.

„Sâmbătă, un grup de aproximativ 100 de persoane foarte agresive, aduse la graniţă de către autorităţile bieloruse, au încercat să intre cu forţa în Polonia”, se arată într-un anunţ făcut de poliţia de frontieră poloneză.

Până acum, 10 migranţi, printre care și un copil de un an au murit de frig în taberele improvizate din zonă.

Tensiunile la frontiera dintre Polonia și Belarus au început după ce autoritățile poloneze au acuzat Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră.Mii de migranţi încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus, însă au rămas blocați la frontieră.

Europenii acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram