/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Comisia de la Veneția, critici cu privire la procedura de promovare a modificărilor Legii Procuraturii. Reacția ministrului Justiției

13 decembrie 2021, ora 19:12

Comisia de la Veneția a publicat astăzi un document în care a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea cu privire la Procuratură. Potrivit notei informative, amendamentele au fost adoptate într-o situație de conflict politic între majoritatea Parlamentară și procurorul general, Alexandru Stoianoglo.

În avizul publicat, se menționează că modificările efectuate nu au avut parte de discuții publice, cu participarea societății civile. Chiar dacă modificările au primit avizul pozitiv al Curții Constituționale, Comisia de la Veneția este de părere că era nevoie de mai multă transparență, ținând cont de importanța acestora.

De asemenea, Comisia a constatat că în ultimii ani componența Consiliului Superior al Procurorilor a fost schimbată de două ori, iar aceste modificări pot da impresia că fiecare majoritate Parlamentară a încercat să schimbe raportul de putere al CSP în favoarea sa. Astfel, Comisia recomandă să fie reglementată activitatea CSP în Constituție.

O altă sesizare a Comisiei de la Veneția este cea de reîncadrare procurorului general în CSP ca membru din oficiu (cu o ajustare corespunzătoare a compoziția CSP, dacă este necesar).

Totodată, se recomandă ca procedura de evaluare a performaței procurorului general să fie revizuită semnificativ.

După aceste recomandări și critici, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a publicat un mesaj pe Facebook în care a scris că a făcut cunoștință cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021.

„Deși în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări – în special, capturarea instituţiilor statului de către grupuri oligarhice şi utilizarea justiţiei în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează. De aceea, în regim participativ și în consultare cu toți partenerii interni şi externi, vom întreprinde măsuri de ajustare a legislaţiei cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiţiei de care au urgent nevoie atât oamenii, cât şi statul Republica Moldova, va continua”, se mai arată în mesajul publicat.

El a mai menționat că se va ține cont de cele mai bune practici în domeniu și se vor face pașii corecți în această direcție, menționând obiectivul clar al guvernării în acord cu voința cetățenilor și partenerilor – „justiție independentă, dreptate și lege egală pentru toți”.

Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost votate în lectura a doua la sfârșitul lunii august. Odată cu acestea, au fost introduse mecanisme de evaluare a activității procurorului general, Alexandru Stoianoglo, și instituirea răspunderii disciplinare a acestuia. Dacă comisia specială de evaluare îi va da activității sale calificativul „nesatisfăcător”, acesta va fi demis.

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul. În opinia reprezentanților instituției, autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a procurorului general.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram