Șeful SIS despre alertele cu bombă: Riscul unor destabilizări la toamnă este unul mic spre mediu. Noi nu excludem niciun scenariu

Autorii alertelor cu bombă false sunt atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și al altor state, susține șeful SIS, Alexandru Musteață. Acesta mai spune că unele locații sunt identificate, însă ce ține de cele din alte state, urmează să ceară suport autorităților străine. „În acest caz, s-au transmis, s-au făcut solicitările respective. Acum trebuie să înțelegem că alertele venite pe e-mail sunt foarte greu de identificat, pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, de ascundere a locației”, a declarat acesta într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.

Foto: parlament.md

„Un motiv exact ce stă în spate încă este investigat. Deci, noi împreună cu colegii de la poliție și sub auspiciul procurorului suntem parte a unui grup de investigație. Acum, Centrul Antiterorist, care este o subunitate în cadrul Serviciului de Informații și Securitate, este entitatea responsabilă să analizeze aceste aspecte și să investigheze care este sursa unor astfel de mesaje. Investigația arată că e un grup mai mare de persoane care face lucrul acesta, nu neapărat toți sunt pe teritoriul Republicii Moldova, sunt și în alte state.

Unele locații sunt identificate, dar, fiind în alte state, ar trebui să cerem și suportul colegilor de acolo, or aici intervine mai mult cooperarea polițienească internațională și există mai multe mecanisme internaționale de schimb de informație și de suport. În acest caz, s-au transmis, s-au făcut solicitările respective. Acum trebuie să înțelegem că alertele venite pe e-mail sunt foarte greu de identificat, pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, de ascundere a locației. Și atunci mergem pas cu pas, din locație în locație, contactăm colegi din alte țări pentru a colecta date și să vedem unde totuși e punctul final. Sunt unele date, toate au fost comunicate procurorului de caz care coordonează activitatea de investigație, multe detalii nu le putem spune, pentru că este o investigație penală, sunt luate anumite măsuri speciale”, a declarat acesta.

Întrebat despre scopul care se urmărește, șeful SIS a spus că este la curent cu faptul că se discută în spațiul public, iar foarte multă lume are diferite scenarii.

„Noi avem mai multe ipoteze, mai multe piste pe care mergem. Un scenariu exact că-i acesta sau nu, nu putem spune, pentru că e greu de estimat, sunt mai multe posibilități, printre care și testarea capacităților noastre sau să ne țină ocupați, sau să dea mai multe motive presei să scrie. Sunt diferite opțiuni, iarăși investigăm, încercăm să vedem cine stă în spatele acestor tentative sau alerte cu bombă false, dar, totodată, noi încercăm și să revizuim un pic protocoalele de acțiune, pentru că verificarea aceleiași clădiri de trei ori pe zi nu este cel mai eficient lucru, iar în cazul aeroportului, știm cu toții, a creat foarte multe incomodități. Și acum împreună cu colegii de la poliție încercăm să revizuim protocolul ca totuși să verificăm, să investigăm, să nu lăsăm, deci, să nu intrăm într-o zonă de confort, totodată să nu creăm anumite incomodități, în cazul aeroportului, pasagerilor care trebuie să decoleze.

Noi, ca instituție, avem sarcina și lucrăm zi de zi ca să nu permitem astfel de destabilizări, acesta-i scopul principal și rolul principal al Serviciului de Informații și Securitate, să colecteze date care ar indica astfel de scenarii și, respectiv, să informăm factorii de decizie și organele competente pentru a lua anumite acțiuni. La moment, noi estimăm diferite scenarii, facem analiza de risc, riscul pe moment este unul mic spre mediu. Deci, noi nu excludem niciun scenariu...”, a adăugat acesta.

După o pauză de câteva zile, în această săptămână au fost înregistrate noi alerte cu bombe false la mai multe instituții, Aeroport ș.a.


Pub