(foto/video) Primele loturi cu materiale de construcție au ajuns în raionul Edineț, afectat grav de furtună

Autospecialele din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență încărcate cu materiale de construcție, eliberate din cadrul Agenției Rezerve Materiale din subordinea MAI, la indicația Guvernului au ajuns în raionul Edineț, afectat grav de furtuna din zilele trecute.

Foto: IGSU

Potrivit IGSU, loturile de ajutor, ce conțin foi de ardezie și cherestea urmează a fi repartizate localnicilor de către autoritățile publice locale. Astfel, oamenii din 17 localități, printre care orașele Edineț și Cupcini, dar și satele Brânzeni, Chetroșica Nouă, Parcova, Corpaci, Buzdugeni, Gașpar, Gordinești, Hancăuți, Terebna, Goleni, Fântâna Albă, Viișoara și 3 comune Bleșteni, Ruseni și Zăbriceni, vor beneficia de ajutor din partea statului. 

„Pentru raionul Edineț au fost alocate 53 529 foi de ardezie și 200 m3 de cherestea, pentru efectuarea lucrărilor de reparație și de construcție a caselor de locuit, clădirilor administrative și culturale, care au fost afectate de ploile torențiale și rafalele de vânt puternice. Bunurile materiale urmează să fi repartizate  localnicilor pentru repararea caselor particulare afectate, dar și instituțiilor publice”, comunică reprezentanții instituției.

 În următoarele zile, loturi cu bunuri materiale urmează să fie transportate de IGSU în ajutorul și altor raioane afectate de intemperii, precum Soroca, Drochia, Râșcani, Dondușeni și Hâncești.

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a vizitat orașul Edineț, după ce furtuna care a avut loc în seara zilei de 25 iulie a afectat mai multe localităţi din raioanele de nord şi a produs cele mai însemnate pagube în orașul Edineț și satele din împrejurimi.

În urma precipitațiilor puternice ce au avut loc în ultimele zile pe teritoriul țării, conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului, ploile torențiale cu rafale de vânt puternic au provocat mai multe prejudicii. Cele mai multe pagube au fost înregistrate în raionale Edineț, Soroca, Dondușeni, Rîșcani și Drochia, potrivit IGSU.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat ieri, un cod galben de instabilitate atmosferică.

O ploaie cu grindină cât oul de găină a făcut prăpăd în mai multe localități din țară. Mai multe culturi agricole au fost distruse, iar grădinile oamenilor au fost înnămolite.

Șuvoaie puternice de ploaie, însoțite de grindină, s-au pornit ieri, 26 iulie, cel puțin în suburbiile municipiului Chișinău. Totodată, capitala este zguduită de tunete și fulgere puternice însoțite de vijelie.

Imagini dezastruoase la Edineț. O livadă întreagă a fost făcută una cu pământul în localitatea Buzdugeni. Imaginile care surprind consecințele rafalelor puternice de vânt au fost publicate pe rețele.

Premierul Dorin Recean a cerut, în cadrul ședinței de Guvern, Ministerului de Interne să accelereze activitatea de lucru a Comisiilor Situațiilor Excepționale locale pentru a înlătura consecințele furtunii din noaptea trecută. Totodată, Recean a subliniat că urmează să fie aprobată distribuirea din rezervele de stat a tot ce e necesar celor care au avut de suferit.


Pub