(video) Prețul la gaze naturale pentru consumatorii finali ar putea scădea cu până la 10%

SA „Moldovagaz” nu va solicita creșterea prețului la gazele naturale. Tariful mediu pentru o mie de metri cubi de gaz metan va fi de 4420 de lei, dintre care 71 la sută ține de prețul de procurare al gazului metan, iar 26 la sută ține de prețul de transport al acestora. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, astăzi, 08 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă. Mai mult, dânsul a precizat că prețul la gaze naturale pentru consumatorul final ar putea scădea cu 7-10% la sută, în această toamnă.

Foto: UNIMEDIA

De asemenea, Vadim Ceban a menționat că, în conformitate cu prevederile pachetului energetic III al Uniunii Europene, în Republica Moldova va apărea o companie independentă de furnizare a gazului natural – Moldovatransgaz.

„Acest lucru este necesar pentru implementarea noilor reguli de piață pentru distribuția gazelor naturale în Republica Moldova, care vor intra în vigoare în luna decembrie 2020”, a declarat Ceban.

Oficialul a mai spus că, din punctul de vedere al securității energetice a statului moldovean și al raportului de prețuri, este mai convenabil din punct de vedere financiar să se procure gaz metan din Federația Rusă, prin intermediul Gazprom.

„Avem deja solicitări de cooperare din partea unor furnizori din România, vom activa după reguli europene. În primul rând, vom vedea care este aspectul economic. Vom vedea care este costul, rutele. Azi e mai convenabil de cumpărat de la „Gazprom”, prețul include costuri adiacente. Dacă vorbim de ruta alternativă, vom acționa după așa-numitele reguli de intrare-ieșire. Urmează să rezervăm capacitatea. Dacă furnizorul aduce gazul la hotar, noi urmează să calculăm. Unde ruta de transport este mai convenabilă – și prețul e mai convenabil. Noi avem contract cu „Gazprom”, dar miza noastră este să mai avem un contract pentru perioada 2021-2023, în condiții mai avantajoase. Propunem să fie o componentă de tip Spot în perioada trimestrelor doi și trei când pe piața spot sunt prețuri mai joase, deci propunem o formulă de preț Hybrid (Netback & Spot). Vom face tot posibilul să avem un tarif avantajos pentru furnizor și consumatori a opinat Vadim Ceban.

Mai mult, Ceban a spus că tarifele la gaze naturale pentru consumatorul final ar putea scădea cu 7-10% la sută, iar instituția va încerca ca aceștia să achite un preț constant pentru o perioadă mai îndelungată, dacă va fi posibil, chiar și pentru 2022.

„În tarif avem prețul de procurare a gazelor este 178 de dolari. Prognoza noastră pentru anul acesta este că vom avea 145, maxim 147 de dolari pentru 1000 metri/cubi. Aceasta este reducerea pe care o vom solicita noi. Noi în martie-aprilie am spus că premise vor fi și că prețul va scădea. Noi vom face tot posibilul ca consumatorul final să achite un preț constant. Nu va fi de proporții mari. Cred că undeva în intervalul 7 - 10 la sută. Avem devieri care nu ne permit să mergem cu majorări. Înțeleg că toți vor 20 - 25%, dar nu-i posibil, pentru că noi am majorat tariful pentru transport anul trecut. Nu noi, așa-s circumstanțele, volumele au fost reduse. În plus, sunt devierile financiare care urmează să fie recuperate”, a conchis directorul Moldovagaz.

Totodată, directorul instituției a mai spus că pentru liberalizarea pieței de gaze, SA „Moldovagaz” a semnat acorduri de transport al gazului natural cu 12 agenți economici.


Pub