Promo-Lex cere UEFA să interzică desfăşurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol: Sunt încălcate grav drepturile omului în regiune

Promo-LEX a cerut reprezentanților UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol, având în vedere încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, precum și omorul în condiții suspecte a liderului opoziției, Oleg Horjan. În acest context, Asociația a expediat pe 7 august curent, o comunicare către Președintele UEFA, Aleksander Čeferin și Comitetul Executiv al organizației pentru a-i informa despre situația reală din stânga Nistrului.

Foto: facebook/Promo-Lex

„Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar al clubului de fotbal cu același nume, acesta controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol. Ca urmare, Holdingul poate fi considerat responsabil pentru încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului: acte de discriminare împotriva unor grupuri etnice sau lingvistice, restrângerea libertății de exprimare și a libertății de circulație, persecutarea activiștilor civici și politici ș.a”, se menționează în nota Promo-Lex.

Reprezentanții Asiciației au menționat că, cel mai recent incident produs în regiunea transnistreană confirmă aceste fenomene și situații grave. 

„La 17 iulie curent, în circumstanțe care nu au fost încă elucidate, a fost omorât Oleg Horjan, liderul opoziției de la Tiraspol. Chiar dacă au mai existat anterior decese comise în circumstanțe suspecte în regiunea transnistreană, omorul celui mai important lider al opoziției locale este un caz fără precedent.

Suplimentar, în condițiile în care așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă” a fost prelungit de  către administrația de la Tiraspol cel puțin până la data de 16 septembrie 2023, decizia UEFA din 4 iulie curent de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol, este aparent bazată pe informații eronate sau incomplete”, au declarat responsabilii.

Promo-Lex consideră că UEFA, ca organizație care recunoaște principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului, trebuie să acționeze ferm și corespunzător pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pentru care pledează.

Reieșind din cele menționate anterior, Asociația a solicitat președintelui și Comitetului Executiv al UEFA:

  • să ia act de circumstanțele de securitate și de situația dezastruoasă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova;
  • să-și revizuiască decizia de a permite desfășurarea meciurilor sub egida UEFA la Tiraspol (regiunea transnistreană a Republicii Moldova), până când Holdingul Sheriff Holding va asigura respectarea drepturilor omului pe acest teritoriu.

Misiunea OSCE din Moldova a cerut autorităților de la Tiraspol să investigheze în profunzime această crimă și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei.

Liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost ucis cu bestialitate. Potrivit Comitetului de anchetă din stânga Nistrului, politicianul a fost torturat înainte să fie omorât. Pe corpul acestuia au fost găsite nenumărate plăgi, iar biroul unde a fost depistat cadavrul a fost plin de sânge. De asemenea, de la fața locului a dispărut calculatorul ce înregistra imaginile de pe camerele de supraveghere.

Asociația Promo-Lex a venit cu mai multe solicitări către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și misiunile diplomatice străine acreditate în țară, după crima de la Tiraspol. Printre revendicări, Asociația cere investigarea promptă și eficientă a cazului, cu prezentarea rezultatelor anchetei și sesizarea și organizațiilor internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană.

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a venit cu un comentariu în legătură cu omorul lui Oleg Horjan. Biroul a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii, în vederea investigării cazului, în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost omorât în propria casă. Anunțul a fost făcut de Mark Tkaciuk, cu care comuniștii transnistreni aveau o relație de colaborare, dar și de liderul Partidului Comunist din Federația Rusă, Ghenadii Ziuganov, care a vorbit despre asasinarea lui Horjan la o conferință de presă la agenția TASS.

După patru ani de detenție, liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan, a fost eliberat. Pe 6 decembrie 2022 mai mulți susținători ai partidului comunist din regiune l-au așteptat pe Horjan să iasă din pereții Penitenciarului nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol.


Pub