Ceban: Platforma petitii.chisinau.md, ținta unui atac cibernetic din Slovacia. Posibil succesul petiției noastre să fi stârnit reacții în anumite cercuri

Primarul capitalei, Ion Ceban, anunță că, în după-amiaza zilei de astăzi, platforma petitii.chisinau.md a fost ținta unui atac cibernetic organizat. „Din informațiile pe care le avem, acest atac provine din Slovacia și a urmărit căderea site-ului prin generarea a peste 2000 de accesări pe minut”, a scris edilul pe rețele.

Foto: UNIMEDIA

„Echipa noastră IT a luat imediat măsurile necesare pentru a proteja platforma și a asigura că aceasta rămâne funcțională. Lucrăm pentru a contracara noi atacuri și pentru a menține accesul deschis la petiție pentru toți cei care doresc să contribuie.

Observăm că acest atac survine într-un moment în care petiția noastră câștigă un sprijin semnificativ, fapt ce ne face să ne întrebăm despre posibilele motive și surse din spatele acestui atac.

Este posibil ca succesul petiției noastre să fi stârnit reacții în anumite cercuri, care sunt deranjate de dorința chișinăuienilor de a avea un cuvânt mai puternic în gestionarea resurselor orașului.

Vă încurajăm să rămâneți activi, să distribuiți și să vorbiți despre această situație. Vom continua să vă ținem la curent cu orice evoluție și vă mulțumim pentru sprijin”, a scris Ion Ceban pe rețele.

Ieri, 25 ianuarie, Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că a acționat în instanță Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Finanțelor, pentru a le obliga să întoarcă în bugetul municipiului Chișinău datoria de peste jumătate de miliard de lei, creată în urma acțiunilor de delegare a atribuțiilor suplimentare către APL Chișinău, fără acoperire financiară.

La rândul său, purtătorul de cuvânt de la Guvern, Daniel Vodă, a venit cu o reacție, la anunțul făcut de Primărie: „Ne vedem în judecată! Toți cetățenii - de la nord la sud, de la est la vest contribuie prin taxe și impozite la bugetul țării. Aceste taxe nu aparțin lui Ivan Ceban, nu aparțin autorităților locale sau Executivului. Acești bani sunt ai țării”.

Pe 5 ianuarie, primarul general Ion Ceban a anunțat că inițiază o petiție publică și a cerut Parlamentului ca 50% din contribuțiile capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău. „Nu există capitală mai discriminată decât Chișinăul", a declarat atunci Ceban.

Viceprimara capitalei Olga Ursu a venit cu precizări, după ce consilierii PAS au dat buzna în biroul său și au cerut explicații pe bugetul local din 2024.

Pe 5 ianuarie a avut loc un scandal la Primăria Chișinău. Consilierii PAS au dat buzna în biroul viceprimarei capitalei, Olga Rusu, unde au cerut explicații pe bugetul local din 2024. Se întâmplă după ce, în acea zi, ședința Consiliului Municipal nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum. „Astfel de show-uri, cei de la PAS le produc în fiecare zi, inclusiv la ședințele CMC”, a declarat edilul Ion Ceban.


Pub