Platforma DA cere Maiei Sandu să sesizeze CC pentru a verifica constituționalitatea partidului Șor

Platforma DA solicită Președintelui Republicii Moldova să sesizeze de urgență Curtea Constituțională în vederea verificării constituționalității partidului Șor.

Foto: UNIMEDIA

La 8 iunie 2019, actualul Parlament, la inițiativa Președintelui Platformei Demnitate și Adevăr, cu o majoritate covârșitoare a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului, a constatat că instituțiile de stat și de drept ale țării au fost capturate și că toți cetățenii țării sunt sufocați de corupția endemică, de furturile și privatizările ilicite din avutul public, de controlul total asupra sistemului judecătoresc exercitat de oligarhie și de numeroasele atacuri asupra drepturilor și libertăților cetățenești.

În lipsa unor inițiative și eforturi din partea instituțiilor expres abilitate ale statului, precum Procurorul General, Ministrul Justiției, Președintele Parlamentului, Președintele țării, Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat depunerea sesizării la Curtea Constituțională pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate privind Partidul Politic „Șor” și a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral, a Codului Contravențional, precum și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care am propus înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice, care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme, obscure.

Prin sesizarea Curții Constituționale se contestă constituționalitatea Partidului Politic „Șor”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova. Sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „Șor” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenței politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților partidului Șor etc.

De asemenea, a fost invocată noțiunea de „crimă organizată”, menționată în rapoartele instituțiilor de drept ale statului, în dosarele penale, precum și în rapoartele comisiilor speciale de anchetă ale Parlamentului Republicii Moldova.

Sesizarea conține un larg probatoriu privind încălcarea de către partidul politic Șor a legislației naționale, atât electorale, cât și a celei contravenționale și penale.

În conformitate cu dispozițiile Codul jurisdicției constituționale, potrivit cărora subiecții cu drept de sesizare a Curții Constituționale în ce privește constituționalitatea unui partid sunt Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului, Guvernul,  ministrul justiției sau Procurorul General, ținând cont de declarațiile și acțiunile de până acum ale acestora, solicităm Președintelui Republicii Moldova, Doamnei Maia Sandu, să sprijine prin pârghiile oferite de Constituție și de către cetățeni prin votul lor sesizările și inițiativele legislative ale Platformei Demnitate și Adevăr de eliminare a penalilor din politică și din administrația publică.

Având în vedere cele expuse, solicităm Președintelui Republicii Moldova în calitatea sa de subiect cu drept de sesizare a Curții Constituționale în conformitate cu dispozițiile art. 38(2), lit. d, să sesizeze de urgență Curtea Constituțională în vederea verificării constituționalității partidului ȘOR, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate.


Pub