Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse: SUA încearcă să influențeze alegerile parlamentare din Moldova

Departamentul pentru Informații și presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a emis un comentariu pe pagina oficială a instituției în care scrie că SUA ar încerca să influențeze alegerile parlamentare din februarie.

Foto: NewsOne

„O astfel de impresie se crează din comportamentul Amabasadorului SUA la Chișinău, Dereck Hogan. Imediat după intrarea în funcție toamna trecută, acesta a început să participe activ la procesele interne ale Moldovei. Sprijină public unii politicieni împotriva altora, face recomandări privind desfășurarea alegerilor parlamentare. Americanii, în încercarea lor de a predetermina rezultatul votului, intenționează să evalueze cât de democratic au decurs alegerile în funcție de cine le va câștiga. În cazul în care Washingtonul nu va fi mulțumit de câștigătorul alegerilor, acesta moldovenii sunt amenințați cu ruperea legăturilor cu Occidentul și chiar cu repetarea Maidanului ucrainean”, transmite Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse printr-un comunicat.

„Manierele nediplomatice ale Ambasadorului american reflectă clar obiceiurile Statelor Unite de a nu se obosi să înțeleagă conceptul de suveranitate și, îmbinând amenințările cu promisiunile, să își impună voința. Nu am vrea ca Moldova să devină un alt teren pentru astfel de experimente iresponsabile, care au distrus Irakul și Libia, au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase.

Suntem încrezători că cetățenii Republicii Moldova vor putea să-și exprime în mod independent preferințele lor, la alegerile parlamentare din 24 februarie curent, fără consultare din partea Washingtonului, care, după cum arată trista experiență internațională din ultimele decenii, este condusă exclusiv de propriile sale ambiții geopolitice, ignorând interesele naționale ale altor țări”, se mai arată în comentariul MAE al Rusiei.

Dereck Hogan a depus jurământul de Ambasador al SUA în Moldova în octombrie 2018. Hogan este originar din statul Virginia și a activat în calitate de diplomat încă din anul 1997. Hogan l-a înlocuit pe James D. Pettit, care a fot numit în funcţie pe 22 mai 2014 de către preşedintele american Barack Obama.


Pub