Doar un candidat s-a înscris în concursul pentru șefia Procuraturii Generale: Astăzi, ultima zi de depunere a dosarelor

Astăzi, 10 septembrie, este termenul limită pentru depunerea dosarelor candidaților la șefia Procuraturii Generale (PG). Șeful Serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al CSP, Eugeniu Roșca, a declarat pentru UNIMEDIA că până la momentul actual doar o persoană s-a înscris în cursa pentru funcția de procuror general.

Foto: UNIMEDIA

Lista cu CV-urile celor care-și vor depunde dosarele de concurs la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) vor fi făcute publice în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea termenului-limită pentru depunerea actelor.

Totodată, conform regulamentului, după 20 de zile CSP aprobă lista candidaților eligibili pentru funcția de procuror-șef, iar în cel mult 30 de zile, membrii CSP se întrunesc în ședință pentru a intervieva candidații accedați la etapa respectivă a concursului.

Amintim că în cadrul ședinței din 9 august, CSP a luat decizia de a anunța concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

La data de 29 august, ministra Justiției, Olesea Stamate, președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și ministrul de Interne Andrei Năstase au prezentat propuneri de modificare a sistemului justiției, inclusiv modificarea modalității de alegere a procurorului general.

„Una din principalele teze ale reformei justiției este aceea că viitorul procuror general va fi propus de ministrul Justiției. Este o procedură asemănătoare cu ceea ce avem în alte state europene (de exemplu, România).

1) Ministrul justiției instituie o comisie de selecție în cadrul căreia va fi obligatoriu un psiholog.

2) În cadrul acestei comisii, se evaluează potențialii candidați, iar într-un final această comisie decide cu privire la doi cei mai buni candidați la funcția de procuror general.

3) Cele două candidaturi sunt înaintate CSP-ului.

4) CSP-ul alege unul din cei doi candidați și îl înaintează președintelui Republicii Moldova”, a explicat și deputatul Sergiu Litvinenco.

De asemenea, se propune scoaterea condiției privind vechimea în muncă de cinci ani în Procuratură pentru cadndidatul la funcția de procuror general. Maia Sandu a spus că astfel se vrea lărgirea domeniului din care pot veni candidații, cum ar fi justiție, avocatură.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie. Parlamentul l-a numit pe Dumitru Robu la funcția de procuror general interimar.


Pub