PSRM reiterează că e gata de dialog cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au emis un comunicat prin care constată că „țara noastră intră într-o criză politică și constituțională profundă”, iar din acest motiv este gata să dialogheze cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare” pentru a găsi o soluție.

Foto: Igor Dodon/fb

Potrivit PSRM, „Președinția sfidează în mod repetat Legea Supremă a statului, ceea ce nu poate rămâne fără consecințe grave pentru Republica Moldova. Criza în care ne împinge insistent președintele Maia Sandu afectează în mod acut domeniile social și economic, ca urmare, se înrăutățește viața fiecărui cetățean al țării. Aprofundarea și prelungirea perioadei în care Moldova se va afla în totală incertitudine doar vor accentua problemele pentru oameni. Toate acestea vin pe un val nou în creștere de pandemie, care lovește puternic țara noastră.”

PSRM spune că este gata să discute cu toate fracțiunile parlamentare înru depășirea crizei constituționale.

„În scopul depășirii cât mai rapide a situației de criză, PSRM reiterează deschiderea la dialog cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare. Scopul nostru este de a găsi soluția cea mai eficientă pentru depășirea acestei crize și luarea măsurilor urgente pentru a îmbunătăți viața de zi de zi a cetățenilor. Chiar astăzi, PSRM va contacta reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pentru a începe un dialog. Aceasta așteaptă de la noi majoritatea cetățenilor țării”, se anunță în comunicat.

Totodată, PSRM cere PAS și Maiei Sandu să înceteze imediat atacurile la adresa Curții Constituționale, pentru decizia pronunțată marți, 23 februarie, să înceteze acțiunile de subminare a statului de drept și acțiunile de uzurpare a puterii în stat.

„Numai un uzurpator își poate permite să înlocuiască prin sine Constituția unei țări”, se mai arată în comunicat.

Amintim că platforma parlamentară Pentru Moldova și Partidul Șor condamnă „intențiile declarate ale Maiei Sandu, de a încălca în continuare buchia și spiritul Constituției, precum și hotărârile Curții Constituționale” și își reiterează susținerea pentru candidatura Marianei Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru.

Totodată, în cadrul emisiunii Politica de la TV8, deputatului PSRM, Vasile Bolea a declarat că președinta Maia Sandu „încearcă să toarne gaz pe foc și să aprindă un război politic”. În timp ce Bolea susține că președinta țării ar trebui să analizeze mai atent decizia CC, Dumitru Diacov spune că Maia Sandu trebuie să aducă pace și cooperare și să cheme fracțiunile la consultări. Poziția PAS rămâne fermă, potrivit declarațiilor făcute de Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii și spune că o susțin întru totul pe Maia Sandu.

Între timp, Maia Sandu a anunțat că oamenii vor decide viitorul țării, în cadrul alegerilor anticipate sau în cadrul unui referendum de demitere a președintelui pentru refuzul de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru.

CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea, repetată, a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Guvernul Gavrilița 1 a acumulat zero voturi în ședița din 11 februarie 2021. În timp ce premierul desemnat își prezenta programul la tribuna centrală, liderul PSRM , Igor Dodon anunța o nouă candidatură la funcția de premier. Pentru Mariana Durleșteanu au semnat 54 de deputați din PSRM, Pentru Moldova și independenți, care au și anunțat în plen că au creat o majoritate parlamentară în acest sens.

În același timp, Platforma DA a anunțat că îl vrea pe Andrei Năstase desemnat la funcția de premier, pentru a „nu permite învestirea unui Guvern de stânga”.

Președinta Maia Sandu a convocat consultări cu fracțiunile parlamentare, petru care a fost criticată că ar fi fost „formale și superficiale”, iar la final a anunțat că o desemnează din nou pe Natalia Gavrilița, întrucât „are dubii privind unele semnături ale unor deputați ce au fost depuse pentru o altă candidatură”. Asta chiar dacă o decizie a Curții Constituționale stabilește că președintele țării este obligat să înainteze la funcția de premier candidatul pentru care au semnat cel puțin 51 de deputați.


Pub