(video) Sute de oameni, susținători ai Marinei Tauber, au protestat în fața Curții de Apel și au cerut eliberarea deputatei

Un nou protest al membrilor și simpatizanților Partidului „ȘOR”, în susținerea deputatului Marinei Tauber, care a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. De această dată, manifestația s-a desfășurat la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde magistrații au examinat recursul avocaților Marinei Tauber, care au contestat hotărârea legată de arest.

Foto: captură

Manifestanții au scandat lozinci împotriva guvernării și au cerut demisia președintelui Maia Sandu, la indicația căreia au loc atacurile la adresa Partidului „Șor”. De asemenea, protestatarii cer demisia executorilor acestor atacuri - ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

„Marina Tauber este o doamnă care a muncit și a crescut sub ochii noștri ca profesionist. Ea este o apărătoare a democrației. Este un administrator bun, de succes. A ajuns deputat pe circumscripție, nu pe listă de partid. Între timp, a devenit primar ales al municipiului Bălți, dar a fost eliminată din cursă, la indicația PAS, care trage sforile. La următoarele alegeri locale, situația va fi cu totul alta. Actuala guvernare reprezintă principalul factor de destabilizare politică din țară, deși ar trebui să fie invers. Ceea ce se întâmplă cu Marina Tauber arată că guvernarea crede că, acționând astfel, se va salva. Măsurile care sunt luate în raport cu Marina Tauber sunt nejustificate din punct de vedere juridic. Principalii dirijori sunt procurorul general, Dumitru Robu, și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, precum și dna de 45 de kg, Maia Sandu. Este foarte important să fim uniți în această perioadă”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.


La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, acuză guvernarea că își bate joc de cetățeni și nu se ocupă decât cu răfuieli politice.

„Marina Tauber a fost plasată în arest pe nedrept. Actuala guvernare își șterge picioarele nu doar de Marina Tauber, Ilan Șor și Partidul „Șor”, ci și de cei aproximativ 100 de mii de cetățeni care au votat pentru această formațiune. Trăim vremuri foarte complicate, unde în toate sectoarele este dezastru. Este un lux să gătești mâncarea la aragaz. Locuri noi de muncă nu sunt create. Cei care ne conduc sunt incapabili. Ei gestionează doar schemele de corupție pe care le-au preluat. Actuala guvernare nu are nicio soluție. Interesele lor sunt cu totul altele. Țara noastră e condusă de străini. Demisia Maiei Sandu și a PAS”, a menționat Pavel Verejanu.


La protest, au participat și deputații fracțiunii Partidului „Șor”, care au părăsit ședința Parlamentului, în semn de susținere și solidaritate cu Marina Tauber.

„Marina Tauber nu a plecat nicăieri, a colaborat permanent cu ancheta. Aceste măsuri au scopul de a elimina Partidul „Șor” de pe scena politică, de a speria membrii formațiunii noastre. Vă mulțumesc tuturor că sunteți aici și vă manifestați poziția civică, alături de noi. Contăm pentru o decizie corectă”, a afirmat deputatul Reghina Apostolova.


Totodată, consilierul fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor”, Iurie Cuznițov, susține că Partidul „Șor” este pe drumul cel drept, ceea ce nu-i convine actualei guvernări. Potrivit lui, Marina Tauber a demonstrat că este un politician curajos, care lucrează pentru oameni și a inițiat mai multe proiecte, dar care sunt respinse de majoritatea parlamentară a PAS.

La manifestație a participat și primarul comunei Ghetlova, Anastasia Svetlicinîi, care și-a exprimat regretul că Marina Tauber se află în arest pe nedrept.


„Asistăm la slăbiciunea actualei guvernări, care luptă cu o doamnă, mai exact, cu o domnișoară. Guvernarea își dă seama că noi suntem cea mai mare voce a opoziției. Raionul Orhei este singurul raion din țară care este iluminat integral, datorită lui Ilan Șor. De cinci ani, lucrez cot la cot cu Marina Tauber. Suntem mai mult decât colege, suntem prietene și mă doare sufletul să știu că această tânără, ambițioasă, este în arest. Scopul PAS este de a ne distruge, dar atât timp cât vom fi uniți, vom fi de neînvins”, a spus Anastasia Svetlicinîi.

Unul dintre vicepreședinții raionului Orhei, Irina Bogaciuc, a declarat că tot ce se întâmplă în prezent este din cauza că Partidul „Șor”, care zilnic elaborează proiecte sociale pentru oameni, le stă ca un os în gâtul actualei guvernări.


„În pofida tuturor, noi vom deveni și mai puternici, și mai consolidați, și mai vocali, și mai uniți”, a dat asigurări Irina Bogaciuc.

În același timp, șeful Serviciului de Tineret și Sport din cadrul Direcției Generale Educație a raionului Orhei, Cristian Botnarenco, susține că membrii Partidului „Șor” vor continua să fie puternici.


La finalul manifestației, președintele de onoare al Partidului „Șor”, Valerii Klimenko, a menționat următoarele:

„Cei de la putere văd cum reacționează oamenii la reținerea Marinei Tauber și nu vor să ia o decizie favorabilă. Actuala guvernare nu vrea să audă nici revendicările opoziției, nici doleanțele oamenilor. Partidul „Șor” a spus și va spune tot ce gândește, nimeni nu ne va închide gura”.

Ședința Curții de Apel a fost amânată pentru luni, la ora 13:00.



Pub