Alexandr Nesterovschi, la un pas de banca acuzaților: PA a terminat urmărirea penală în privința deputatului

Procuratura Anticorupție informează despre terminarea urmăririi penale în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari.

Foto: facebook/Alexandr Nesterovschi

„Conform probatoriului administrat în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate, procurorii au constatat că, Alexandr Nesterovschi a acceptat și primit servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic a Partidului Politic Partidul „Renaștere” și conducerea de facto a acestui partid, care să acționeze la indicațiile grupului criminal organizat, precum și bunuri sub formă de mijloace bănești (nu mai puțin de 35000 dolari SUA) de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, pentru ca deputatul Nesterovschi să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară, care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.

De asemenea, acesta a creat intenționat condiții pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Șor, menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din Republica Moldova. În acest sens, a identificat-o pe fosta deputată Arina Spătaru, care a denunțat aceste fapte organului de urmărire penală, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor, privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene, al cărei lider să fie ea, asigurând-o de faptul că partidul acesteia va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei.

Respectiv, pentru a o determina pe aceasta să accepte propunerea lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi i-a organizat ultimei o vizită în statul Israel, unde a discutat direct cu Ilan Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din statul Israel, Alexandr Nesterovschi, sub controlul organului de urmărire penală, i-a transmis mijloace bănești în sumă de 50 000 dolari SUA, 100 000 lei MDL și un telefon mobil de model destinat discuțiilor securizate cu Ilan Șor”, comunică PA.

Pe 17 noiembrie curent, Alexandru Nesterovschi a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu, pentru 30 zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Ciocana.

Deputații Partidului „Renaștere”, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au fost reținuți de oamenii legii pe 21 septembrie 2023.

În aceeași zi, deputații au rămas fără imunitate parlamentară. Cele cinci cereri ale Procurorului General interimar au fost susținute de deputații PAS. 

În timp ce Parlamentul examina cererile, la domiciliul Nataliei Parasca, liderului Partidului „Renaștere” și la alți câțiva activiști au fost organizate percheziții. Anunțul a fost făcut chiar de formațiune.

Ulterior, Nesterovschi și Lozovan, au primit câte 30 de zile de arest. Lozovan va sta la domiciliu, iar Nesterovschi în penitenciar.

Deputatul Alexandr Nesterovschi ar fi plecat din PSRM contra unei sume de bani, iar Ilan Șor îi achita lunar și un salariu de 5 mii de dolari. Mai mult, acesta este acuzat că a racolat un fost deputat (n.n. Arina Spătaru) pentru a fi în fruntea unui partid pro-european, dar care să promoveze interesele lui Ilan Șor. „Persoana a denunțat acest lucru de la început și a cooperat cu organul de urmărire penală”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu detalii pe ancheta în care sunt vizați deputații Partidului „Renaștere”, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care sunt acuzați de conlucrare cu Ilan Șor. „Discuțiile dintre aceștia au fost înregistrate în cadrul urmăririi penale. Avem martori care ne-au declarat și ne-au explicat despre ce au vorbit în Israel, când s-au întâlnit față în față cu Ilan Șor”, a declarat Dragalin, în cadrul unui briefing de presă, susținut imediat după ce Parlamentul a votat ridicarea imunității aleșilor.

În mai 2023, patru deputați, care au părăsit Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovshi, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, au anunțat că aderă la Partidul Renaștere.

În iulie, liderul socialiștilor, Igor Dodon declară că primari și aleși ai formațiunii pe care o conduce ar fi „atrași” în altă formațiune. „Reprezentanții Partidului Șor merg masiv prin teritoriu pe la primarii actuali ai PSRM și le propun 5 mii de euro ca să participe în alegeri de la ei. Distrug socialiștii. Care e scopul lor? În spate stă Plahotniuc care, după 2019, are scopul să distrugă socialiștii, cu mâine lui Șor și Renaștere”, a declarat Dodon.


Pub