Au interzis delegația de la Moscova și au mutat reuniunea la Roma, ca să poată participa și Rusia: Ce spune Chișinăul despre conferința FAO

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că cea de-a 34-a ediție a Conferinței Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa va avea loc la Roma, așa cum a declarat, mai devreme, Maria Zaharova, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, dar afirmă că solicitarea a venit din partea Chișinăului, și nu a Moscovei. Solicitați de UNIMEDIA, reprezentanții MAE au precizat că, evenimentul organizat în capitala Italiei „va avea loc sub auspiciile Președinției Republicii Moldova”.

Foto: colaj UNIMEDIA

„Cu referire la cea de-a 34-a ediție a Conferinței FAO pentru Europa, reiterăm că autoritățile Republicii Moldova au venit cu poziția principială de neadmitere pe teritoriul său a reprezentanților statului-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru FAO. 

Autoritățile Republicii Moldova au informat toți actorii vizați despre modalitățile posibile de participare în format hibrid al delegațiilor la eveniment.

Pentru că Republica Moldova își onorează angajamentele internaționale, propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului, pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură. 

Cea mai bună contribuție care putea să o facă Rusia este să oprească agresiunea sa împotriva Ucrainei și să se conformeze principiilor Cartei ONU. 

Evenimentul organizat la Roma va avea loc sub auspiciile Președinției Republicii Moldova”, menționează MAE.

Maria Zaharova, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, a declarat că cea de-a 34-a sesiune a conferinței regionale a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urma să se desfășoare la Chișinău, în perioada 14-17 mai, va avea loc la Roma, după ce autoritățile moldovenești au decis ca Rusia să nu participe la eveniment.

MAE a interzis participarea oficialilor ruși la cea de-a 34 sesiune a Conferinței Regionale FAO, care era preconizată să se desfășoare la Chișinău. „În perioada 14 - 17 mai 2024, Republica Moldova va găzdui cea de-a 34-a Conferință regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Pe agenda reuniunii se vor regăsi subiecte de actualitate ce țin de domeniul agriculturii, siguranței alimentare, digitalizării în utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă.

Având în vedere războiul continuu de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional, MAE a decis să nu admită participarea în persoană a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, și limitarea la nivelul ambasadei sau în format online.

Formatul evenimentului combină participarea în persoană și online, ținând cont de angajamentele internaționale asumate în cadrul FAO și metodele de lucru ale conferinței”, menționa MAE într-un comunicat de presă, la 19 martie.


Pub