Stoianoglo: Plahotniuc mi-a propus funcția de Procuror General. Diacov: Cred că „i-a probat” devotamentul și nu a mers

Alexandr Stoianoglo spune că fostul lider al Partridului Democrat, Vladimir Plahotniuc i-ar fi propus funcția de Procuror General. „Am înaintat câteva condiții și după asta nimeni nu m-a mai contactat”, a declarat actualul Procuror General, într-un interviu pentru zdg.md. „Cred că Plahotniuc a vrut să vadă cât este de devotat și nu a mers”, a comentat, pentru UNIMEDIA, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Foto: UNIMEDIA

„În 2012-2013, fiind deputat și ocupând funcția de președinte al unei Comisii, după demisia unuia dintre procurorii generali, cred că e vorba de dl Zubco, am fost invitat de dl Plahotniuc și mi s-a propus funcția de Procuror General. Atunci am respins propunerea.

- De ce ați refuzat?

Atunci am pus câteva condiții. Am zis că, dacă devin Procuror General, voi fi responsabil de politica de cadre din Procuratură, că nu vor fi numiri politice în cadrul instituției. A doua condiție a fost ca, în cadrul Procuraturii, toate să aibă loc conform legii. După asta nu m-a mai întrebat nimeni dacă vreau sau nu să fiu Procuror General. La prima etapă, am respins propunerea, pe urmă colegii mei de partid au început a insista, spunându-mi că sunt candidatura potrivită. Am zis bine, sunt de acord, dar iată condițiile. După ce le-am spus condițiile, nimeni nu m-a mai contactat”, a povestit șeful instituției de urmărire penală, Alexandr Stoianoglo.

„Presupun că a fost vorba de o verificare, de către Plahotniuc, a devotamentului și cunoscându-l pe Stoianoglo, fiind un băiat cu caracter, cred că nu a mers”, a comentat, pentru UNIMEDIA, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de Procuror General la sfârșitul lunii noiembrie 2019, după un concurs inițiat de fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, declarat apoi viciat, însă care nu a fost anulat. Concursul a fost finalizat de noul ministru, Fadei Nagacevschi, care a transmis cele 4 candidaturi alese în concurs către Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta, la rândul său, l-a desmnat pe Stoianoglo și l-au înaintat șefului statului pentru aprobare.

Stoianoglo este jurist și politician moldovean, care a deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 2009–2010 și 2010–2014, în cadrul fracțiunii Partidului Democrat. A fost vicepreședinte al Parlamentului în perioada 2009–2010, iar în al doilea mandat de deputat a fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică. El a părăsit PD din cauza unor neînțelegeri cu liderul de atunci, Vlad Plahotniuc, spun foștii săi colegi din formațiunea politică.


Pub