„Respingem declarațiile propagandistice”: Reacția Chişinăului, după „congresul deputaților de toate nivelurile” de la Tiraspol

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție, după „congresul deputaților de toate nivelurile” desfășurat astăzi în stânga Nistrului. „Guvernul Republicii Moldova respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol”, a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Foto: UNIMEDIA

Guvernul Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol. Ținem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii, pe care le promovează Chișinăul”, a menționat Oleg Serebrean.

Al șaptelea „congres al deputaților de toate nivelurile” s-a desfășurat astăzi, 28 februarie, la Tiraspol. Potrivit presei din regiune, evenimentul a întrunit 620 de delegaţi din cei 632 de aleşi din stânga Nistrului. Cei mai mulţi au fost din diverse localităţi - 381 de delegaţi. Participanții nu au solicitat „alipirea Transnistriei la Rusia”, cum s-a vehiculat anterior, dar au votat o rezoluție prin care cer Federației Ruse și misiunilor internaţionale, inclusiv Uniunii Europene, „să apere regiunea transnistreană, în contextul presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a venit cu un comentariu pe informațiile despre un presupus eveniment, ce ar urma să aibă loc la Tiraspol în data de 28 februarie și la care „se va cere alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă”.

Tiraspolul a negat că va cere „alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă”, la evenimentul de astăzi, 28 februarie. Declarațiile au fost făcute de vicepreședinta așa-numitului Consiliului Suprem din stânga Nistrului, Galina Antiufeeva, citată de presa locală.

Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a declarat că „Transnistria nu planifică să solicite alipirea la Rusia”. Declarațiile au fost făcute în cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”.

„În câteva zile urmează deznodământul luptei dintre Gușan și FSB”, a scris Alexandr Slusari pe rețele cu referire la așa-zisul congres de la Tiraspol.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un comentariu cu privire la așa-zisul congres de la Tiraspol, la care ar urma să se ceară „alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă”. „Transnistria este o parte a Republicii Moldova și anume acest lucru a asigurat pacea în ultimii 2 ani și nu a oferit ucrainenilor nicio șansă să atace această regiune”, a declarat ex-președintele.

„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Va fi, din cât înțelegem noi, un eveniment propagandistic în care cei de la Tiraspol vor spune încă o dată cât de mult îl iubesc pe țar”, a declarat Igor Grosu, cu referire la evenimentul din 28 februarie.


Pub