OMS propune o strategie împotriva cancerului de col uterin pentru a reduce numărul de cazuri și decese

Vaccinarea a nouă din 10 fete cu vârsta sub 15 ani împotriva cancerului de col uterin, depistarea şi tratamentele mai eficiente împotriva acestuia ar putea reduce infecţiile cu 40% şi salva 5 milioane de vieţi până în 2050, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Foto: lefigaro.fr

Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor la nivel global, este o boală care poate fi prevenită, dar care afectează cel puţin 570.000 de femei în fiecare an, provocând decesul a 311.000 dintre acestea, a precizat agenţia ONU din domeniul sanitar, transmite Agerpres.

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt asociate infecţiei cu tipuri de virusuri Papiloma uman (HPV) transmise prin contact sexual. Ratele de infectare sunt de două ori mai ridicate în ţările în curs de dezvoltare, iar ratele de mortalitate de trei ori mai mari în comparaţie cu statele cu venituri mari.

„Dacă nu facem nimic cu această boală, numărul de cazuri va spori, iar numărul de decese va creşte de asemenea cu 21% până în 2030'', a precizat cu prilejul unei conferinţe de presă Princess Nothemba Simelela din Africa de Sud, directoare generală adjunctă în cadrul OMS.

Miniştrii Sănătăţii din cele 194 de state membre ale OMS au susţinut săptămâna trecută o strategie care vizează eradicarea cancerului de col uterin, a cărei lansare este prevăzută pentru marţi.

„Vrem ca statele să ţintească spre o vaccinare în proporţie de 90% a fetelor cu vârsta sub 15 ani, ca 70% dintre femeile eligibile să fie identificate şi tratate, iar 90% dintre cele cu forme invazive de cancer, tratate'', a spus Simelela.

Unele laboratoare şi instrumente apărute în timpul pandemiei de COVID-19 vor fi utile în depistarea cancerului de col uterin, iar noi teste ar trebui să grăbească rezultatele şi tratamentul, a adăugat aceasta.

„Cu ajutorul acestei tehnologii, poţi obţine un diagnostic în 20 de minute, iar femeia poate fi tratată imediat la faţa locului, fiind posibil ca după o singură vizită să poată fi imediat vindecată de această leziune precanceroasă'', a adăugat Simelela.

Deseori însă, există un stigmat în ceea ce priveşte cancerul de col uterin, a atras atenţia aceasta.

„Felul în care se manifestă, începe cu o secreţie anormală...începi să putrezeşti din interior. Este o formă dureroasă de cancer, iar femeile nu vor să vorbească despre asta'', a explicat ea.


Pub