(video) CSP, în ședință: Notele primite de candidați la funcția de PG au fost publicate, iar concursul - anulat

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit într-o nouă ședință astăzi, cu patru chestiuni pe ordinea de zi. Trei dintre acestea au vizat solicitările din partea a trei candidați la concursul pentru șefia Procuraturii Generale, printre care una de la cel care a fost desemnat drept câștigător.

Foto: UNIMEDIA

Ședința s-a anulat.

14:30 CSP a anulat concursul cu privire la funcția de Procuror general.

11:10 Membrii CSP au revenit.

10:38 Membrii CSP au luat o pauză.

10:35 Membrii CSP au hotărât să fie publicat tabelul cu punctajul total obținut de candidații la funcția de PG.

10:05 Membrii CSP au intrat în deliberare.

09:58 Se examinează ererile lui Ion Munteanu, formulate în contextul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General

09:52 Cererea, respinsă.


09:45 Membrii CSP au intrat în deliberare.

09:44 Se examinează cererea de excluderea a fișei de evaluare completată de ministra Justiției.

09:37 Cererea lui Igor Demciucin cu privire la excluderea fișei de evaluare completată de președintele CSP, respinsă ca fiind „neîntemeiată”.


09:12 Președintele CSP, Dumitru Obadă, s-a retras de la examinarea cererii. Membrii CSP au intrat în deliberare.

08:16 Se examinează cererile lui Igor Demciucin, formulate în contextul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Acesta cere excluderea fișelor de evaluare a candidaților la funcția de PG completate de ministra Justiției.

08:09 Se examinează cererea lui Octavian Iachimovschi, formulată în contextul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Iachimovschi cere să fie publicate fișele de evaluare a candidaților la funcția de PG.

08:05 Ședința a început. Ordinea de zi, aprobată.

Astfel, cu solicitări la CSP vin astăzi Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi.

Tot astăzi, CSP ar urma să aprobe rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

Iată ordinea de zi:

 

Urmărește ședința live, pe UNIMEDIA:


Iz de scandal la concursul pentru funcția de Procurorul General. Igor Demciucin, unul dintre cei 4 candidați la șefia PG, a cerut recuzarea președintelui CSP, Dumitru Obadă, dar și a Alionei Nesterov, membra CSP, de la examinarea dosarelor și inervievarea candidaților. Se întâmplă după ce Consiliul a respins cererea acestuia de a amâna proba interviului, programată pentru ziua de astăzi, primul acuzând membrii CSP că ar fi în relații apropiate cu doi dintre concursanți.

Membra CSP, Aliona Nesterov, a fost exclusă din componența Consiliului Superior al Procurorilor la desfăsurarea concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de Procuror General. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CSP din 22 februarie, după ce unul dintre candidați a depus o cerere de recuzare în privința acesteia.

După proba interviurilor, Octavian Iachimovschi a acumulat сel mai mare punctaj. Acesta a fost desemnat candidat la șefia PG, pe 22 februarie.

Patru candidați la șefia Procuraturii Generale au fost admiși la etapa de interviu. Este vorba despre Igor Demciucin, Octavian Iachimovschi, Ion Munteanu și Andrei Coca. 

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a contestat la Curtea Constituțională decretul prin care Maia Sandu l-a demis pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. 

Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe președinta Maia Sandu, după ce oficiala a semnat decretul prin care l-a demis din funcția de Procuror General, obținută de acesta prin concurs.

Maia Sandu respinge acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo că i-ar fi cerut să abandoneze un episod din Furtul miliardului, care viza tranzacțiile de la Victoriabank. „Cum așa? Sunt partenerii noștri”, povestește Alexandr Stoianoglo că i-ar fi zis Maia Sandu.

„La prima întrevedere cu doamna președinte (n.r. Maia Sandu) nu a pus nicio întrebare despre activitatea Procuraturii. Am înțeles că nu a avut niciun interes. Pur și simplu a deschis laptopul și a început să citească dosarele penale, politic. I-am explicat că dosarele sunt responsabilitatea procurorilor care investighează, conduc dosarele penale.

Când a ajuns la dosarul frauda bancară și m-a întrebat ce am făcut, i-am spus că am investigat un episod, care urmează să fie trimis în judecată și că Victoriabank a adus un prejudiciu statului de cel puțin 2 miliarde de lei și dosarul la acea perioadă a fost terminat - a început o isterie. Ea mi-a replicat: cum așa, sunt partenerii noștri… Până acum dosarul nu a fost trimis în judecată. Tot eu am pornit dosarul pe Andronachi. Nimeni nu spune despre asta. L-am pornit în baza unor informații ascunse în 2015”, a declarat anterior Stoianoglo.

CtEDO i-a dat dreptate Procurorului General demis, Alexandr Stoianoglo. Astfel, Republica Moldova este obligată să-i achite 3600 de euro prejudiciu moral. Decizia de condamnare a fost pronunțată pe 24 octombrie 2023.

Pe 6 octombrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat cu ușile închise decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.


Pub