Ministerul Apărării a semnat contractul cu Estonia privind achiziționarea unui nou radar pentru Armata Națională

Ministerul Apărării a semnat contractul privind achiziționarea unui nou radar, care va îmbunătăți monitorizarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Achiziția se realizează cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul programului Instrumentul European pentru Pace (EPF), se arată într-un comunicat.

Foto: poză-simbol

„În acest sens, Directorul general al Agenției implementatoare din Estonia, Magnus Valdemar Saar și locţiitorul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, general de brigadă Sergiu Cirimpei, au semnat Contractul cu privire la achiziția radarului care urmează să fie livrat Armatei Naționale.

Pe această cale, ministrul apărării, Anatolie Nosatîi și-a exprimat gratitudinea partenerilor UE care contribuie, prin asistență constantă, la realizarea obiectivelor naționale de consolidare a capacităților de apărare, menționând că astfel de proiecte vor continua, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, secretarul de stat, Sergiu Plop a avut, la sediul instituției, o întrevedere cu echipa Agenției implementatoare din Estonia (ECDI) responsabilă de procedura de achiziție și implementare a proiectului. Oficialii au discutat despre asistența oferită de Uniunea Europeană prin intermediul EPF pe diferite domenii, cum ar fi: mobilitate, logistică, comunicații, dar și supravegherea spațiului aerian.

De menționat că echipa de experți internaționali s-a aflat în Republica Moldova în perioada 2-4 aprilie. Aceștia au avut întrevederi cu specialiști din cadrul Ministerului Apărării și Marelui Stat Major pentru a definitiva subiectele ce țin de proiectele de achiziții de echipament și tehnică în cadrul EPF pentru modernizarea Armatei Naționale”, menționează reprezentanții Ministerului Apărării.

Anterior, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a declarat că Republica Moldova va mai cumpăra încă un radar performant de supraveghere aeriană, iar contractul de achiziție va fi semnat în următoarele săptămâni. Atunci, Nosatîi a precizat că sistemul va fi procurat din fonduri externe, nu din bugetul de stat.

Prim-ministrul Dorin Recean recunoaște că la moment, statul Republica Moldova nu este protejat în așa măsură, încât cetățenii să poată dormi liniștiți în casele lor. Declarațiile au fost făcute în contextul în care, acum 3 zile, pe teritoriul țării noastre, în raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”. Premierul a confirmat, astfel, că sistemul de apărare aeriană, cumpărat din Franța cu circa 14 milioane de euro, în decembrie, nu poate detecta toate tipurile de rachete și aparate zburătoare.

La 11 februarie, Poliția de Frontieră a anunțat că, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed".

Prim-ministrul Dorin Recean a condamnat „atacurile recente și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei, care au afectat din nou și țara noastră”.

Și vicepremierul Mihai Popșoi a venit cu un mesaj: „Condamnăm atacurile barbare constante ale Rusiei împotriva Ucrainei, care afectează direct și Republica Moldova. Rămășițele dronei Shahed, găsite astăzi în sudul țării în apropierea graniței, sunt o amintire dură a violenței și distrugerii semănate de Kremlin”.

La rândul său, șefa statului, Maia Sandu, a postat un mesaj pe rețeaua X, în care a condamnat atacurile Rusiei împotriva Ucrainei:„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne lovește aproape de casă în Moldova, din nou. Descoperirea resturilor de drone Shahed în sudul Moldovei servește astăzi o altă dovadă dură realității sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”.

La 12 februarie, Poliția de Frontieră a informat că, în urma unor acțiuni desfășurate la locul căderii fragmentelor de dronă la Vulcănești, s-a constatat că printre resturile acesteia se află și explozibil. Astfel, a fost depistată partea de luptă a dronei, care conținea circa 50 de kg de substanță explozivă. Polițiștii au asigurat dezamorsarea și strângerea tuturor părților componente ale rămășițelor.

Ulterior, echipele de specialiști de la Bombteh au neutralizat încărcătura explozivă descoperită în apropierea localității Etulia, din raionul Vulcănești, unde au căzut fragmentele de dronă.


Pub