Administrația Trump retrage în mod oficial Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite că Statele Unite se retrag în mod oficial de la Organizația Mondială a Sănătății, o acțiune care vine pe fondul unei creșteri a numărului de cazuri de coronavirus în cele două Americi din ultima săptămână, scrie CNN, citând mai multe surse din cadrul administrației americane.

Foto: Mandel Ngan/AFP via Getty Images

Procesul va dura un an iar retragerea din OMS va intra în vigoare la 6 iulie 2021.

Congresul a fost notificat oficial că președintele Statelor Unite s-a retras oficial din OMS, în contextul pandemiei. A numi reacţia lui Trump la Covid ca fiind haotică şi incoerentă este prea puţin. Acest lucru nu va proteja vieţile sau interesele americane – îi lasă pe americani bolnavi şi America singură”, a scris marţi pe Twitter senatorul Robert Menendez, cel mai influent democrat membru în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului.

Candidatul democraților la președinția SUA, Joe Biden, a promis că în caz de victorie în alegerile din 3 noiembrie, chiar „în prima zi” a preşedinţiei sale va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Un oficial al Departamentului de Stat american a confirmat pentru CNN că „notificarea de retragere a Statelor Unite din OMS, începând cu 6 iulie 2021, a fost transmisă secretarului general al ONU, care este depozitarul OMS”.

Surse ale CNN spun că scrisoarea adresată către ONU este foarte scurtă, în jurul a trei propoziții, și declanșează un proces de retragere care va dura un an.


Pub