De câți bani are nevoie o persoană, pentru a supraviețui în Moldova. Minimul de existență în semestrul I 2020

Puțin peste 2.000 de lei, atât constituie mărimea minimului de existenţă medie pe lună pentru o persoană, în Repulica Moldova, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Cifra este în creştere faţă de semestrul I 2019 cu 2,7%.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit BNS, în semestrul I 2020, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 2.082,7 lei.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată diferenţe semnificative, cea mai mare valoare a minimului de existenţă fiind estimată pentru populaţia din oraşe mari (mun. Chişinău şi Bălţi) – 2.235,6 lei sau cu 9,4% mai mult comparativ cu alte oraşe – 2.043,4 lei şi cu 10,1% mai mult comparativ cu mediul rural – 2.030,7 le.

Pe categorii de populaţie, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 2.235,4 lei şi, în special, bărbaţilor – 2.412,7 lei, comparativ cu 2.039,6 lei în cazul femeilor.

Minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1.994,5 lei lunar, cu o diferenţiere a acestui indicator în dependenţă de vârsta copilului, de la 776,2 lei pentru un copil în vârstă de până la 1 an până la 2.261,5 lei pentru un copil în vârstă de 7-17 ani. În funcţie de mediul de reşedinţă al acestora, minimul de existenţă pentru copiii din oraşele mari este cu 8,6% mai mare comparativ cu copiii din mediul rural, iar în cazul copiilor în vârstă de până la 1 an, această diferenţă constituie 18,1%.

Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în semestrul I 2020 a însumat 7.737,9 lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 3,5 ori.

Co-raportul dintre salariul mediu lunar şi valoarea medie a minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă diferă în funcţie de activităţile economiei naţionale. Nivelul maxim de acoperire al minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informații si comunicații – de 8,1 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultură, silvicultură și pescuit, ale căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de 2,2 ori.

Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1.765,9 lei şi reprezintă 84,8% din valoarea medie a minimului pentru total populaţie. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2020, a constituit 2013,7 lei, ceea ce face posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie la nivel de 114,0%. Dacă se ia în calcul pensia medie pentru limită de vârstă, co-raportul respectiv este de 110,6%.

În condițiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani constituie, în medie, 2.012,9 lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de 1-6 ani în proporţie de 115,7%. În cazul persoanelor neasigurate, mărimea îndemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor (640 lei) asigură doar 36,8% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani.

Minimul de existenţă reprezintă volumul minimal de produse şi servicii, necesare pentru satisfacerea cerinţelor primordiale, asigurarea menţinerii sănătăţii şi susţinerea vitalităţii omului.

Mărimea minimului de existenţă se calculează prin însumarea mărimii valorice a coşului alimentar, a cheltuielilor pentru procurarea mărfurilor industriale şi pentru achitarea serviciilor prestate, precum şi a mărimilor primelor şi contribuţiilor obligatorii.

Coșul alimentar include seturi minime de produse alimentare determinate în baza normelor fiziologice minime (în energie şi substanţe nutritive) ale diferitor grupuri socio-demografice, aprobate de Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Pub