(video) Igor Dodon, PSRM și preotul Ghenadie Văluță au primit premiul „Strachina de Jmalț”: Pentru ce merite

Centrul de Informații GENDERDOC-M a oferit azi pentru prima dată anti-premiul “Strachina de Jmalț”.

Premiile au fost înmânate persoanelor publice și entităților politice care și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT din Republica Moldova. În acest an, trofeul a fost oferit unui partid politic, unui politician și unui preot.

Astfel anti-premiul pentru categoria „A intrat nora în blide” a fost decernat Președintelui Republicii Moldova - Igor Dodon, pentru indulgența față de persoanele LGBT de a nu-l considera președintele lor.

Cel de-al doilea premiu, pentru categoria „Elefantul în prăvălia de porțelan” a fost decernat Partidululi Socialiștilor din Republica Moldova, pentru cel mai obsedat de homosexualitate partid din Republica Moldova.

Cel de-al treilea premiu, pentru categoria „Călcat prin străchini” i-a fost decernat preotului Ghenadie Văluță – „celui mai activ PR-ist al comunității LGBT din Republica Moldova”.

„Desigur că este vorba de sarcasm, este un premiu ironic, dar pe care îl oferim oamenilor ce răspândesc homofobia și transfobia în societate în interesele lor politice. Vor să se afirme pe baza faptului că societatea nu este deocamdată suficient de informată despre persoanele LGBT. Ei manipulează cu această lipsă de informare și încearcă să câștige popularitate, discriminând o anumită categorie de oameni. Și, dacă tot își doresc atenție și lauri pe seama persoanelor LGBT, am hotărât să le-o oferim în forma unei “strachini de jmalț”, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Fiecare dintre persoanele premiate va primi câte o diplomă și un vas din metal, care le vor fi expediate prin Poșta Moldovei : „Strachina de Jmalț” este un obiect foarte local, nostim, din acest motiv am ales-o în calitate de trofeu. Nu există vreun simbol sau sens ascuns”, a spus Anastasia Danilova.

Evenimentul a fost organizat în curtea sediului GENDERDOC-M, imitând multă somptuozitate. Prezentatoarele evenimentului Angelica Frolov și Anastasia Danilova, angajate ale GENDERDOC-M, purtau rochii lungi de seară și anunțau câștigătorii de pe o scenă improvizată spre care au mers pe un covor roșu, citindu-le numele din plicul adus de o asistentă.

„Premierea trebuia să fie frumoasă, ironic-frumoasă, de asta am încercat să o organizăm la cel mai înalt nivel”, a explicat Danilova.

La întrebarea despre lista scurtă a premianților comparativ cu numărul mare al declarațiilor homofobe, directoarea executivă a GENDERDOC-M a răspuns că organizația a decis să le ofere celorlalți șansa să nu primească niciodată acest premiu: „Am ales doar trei dintre cele mai proeminente figuri în acest sens. Anul viitor urmează să vedem dacă vor fi nominalizate alte persoane pentru premiul respectiv. Sperăm că acest gest va reuși să oprească homofobia, poate nimeni nu va mai dori să primească “strachina de jmalț” în calitate de amintire despre homofobia sa”, a spus Anastasia.


Pub