Parlamentul a ratificat Acordul cu BERD, privind „procurarea gazelor în situație de urgență”

Proiectul pentru ratificarea Acordului de suport al proiectului de rambursare „Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), semnat la 11 decembrie 2019, a fost votat de Parlament.

Foto: UNIMEDIA

Semnarea acordului a fost necesară pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova în contextul incertitudinii privind continuarea, de la 1 ianuarie 2020, a tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina.

Potrivit acordului, BERD va pune în aplicare un instrument de emitere a unui acreditiv stand-by (scrisoare de credit), la cererea Republicii Moldova, în sumă de până la 50 mililoane de dolari SUA, pentru achiziționarea unui volum de gaze naturale pe piața ucraineană și/sau pe piețele Uniunii Europene.

Fracțiunea PAS a criticat faptul că documentul Acordului a fost publicat cu doar două zile înainte de votare.

„La 11 decembrie se semneză acest acord. Marți se aprobă în Guvern. Alaltăieri, proiectul de Acord vine în Comisia economie, buget și finanțe. Noi vorbim de aproape două săptămâni de un document prin care ne obligăm la anumite chestiuni, rămâne secret, nu a fost publicat nicăieri. Să scanezi un document și să-l postezi online nu este așa de greu”, a declarat Dumitru Alaiba în plenul Parlamentului.

În replică, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Fnfrastrcturii, Vitalie Tarlev, a declarat că „la fiecare etapă, au fost respectate procedurile în ceea ce privește transparența”.


Pub