Ursula von der Leyen și-a prezentat echipa la Comisia Europeană

Preşedinta Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, a prezentat marţi, la Bruxelles, echipa de comisari şi noua structură a următorului executiv european, scrie agerpres.ro.

Foto: https://brexitcentral.com

Noul colegiu va avea opt vicepreşedinţi, inclusiv Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Comisia precizează că vicepreşedinţii sunt responsabili pentru priorităţile majore cuprinse în orientările politice. „Rolul acestora este de a orienta activitatea noastră în ceea ce priveşte ambiţiile emblematice, cum sunt Pactul ecologic european, o Europă pregătită pentru era digitală, o economie în serviciul cetăţenilor, protejarea modului nostru de viaţă european, o Europă mai puternică pe plan internaţional şi un nou elan pentru democraţia europeană. Comisarii se află în centrul structurii noului colegiu. Ei vor gestiona expertiza furnizată de direcţiile generale”, se subliniază în comunicatul Comisiei Europene.

„Această echipă va defini calea europeană: vom acţiona cu hotărâre împotriva schimbărilor climatice, ne vom consolida parteneriatul cu Statele Unite, ne vom defini relaţiile cu o Chină mai autonomă şi vom fi un vecin fiabil, de exemplu pentru Africa”, a declarat Ursula von der Leyen, citată în comunicatul Executivului Comunitar.

Trei vicepreşedinţi executivi vor avea o funcţie dublă. Fiecare dintre ei va fi atât vicepreşedinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda preşedintelui ales, cât şi comisar. Vicepreşedintele executiv Frans Timmermans (Olanda) va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european. El va gestiona, totodată, politicile climatice, fiind sprijinit de Direcţia Generală Politici Climatice. Vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager (Danemarca) va coordona agenda cu privire la o Europă pregătită pentru era digitală şi va fi comisar pentru concurenţă, sprijinită de Direcţia Generală Concurenţă, se mai menţionează în comunicatul CE.

Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetăţenilor şi va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcţia Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital. Ceilalţi cinci vicepreşedinţi sunt Josep Borrell (Spania, în prezent ministrul spaniol al afacerilor externe) - cu agenda: „O Europă mai puternică pe plan international.”

Vera Jourova (Repulica Cehă, comisară în Comisia Juncker) - cu agenda „Valori şi transparenţă.”

Margaritis Schinas (Grecia, fost deputat în Parlamentul European, fost funcţionar în Comisia Europeană), cu agenda „Protejarea modului nostru de viaţă European.”

Maros Sefcovic (Slovacia, vicepreşedinte al Comisiei Juncker) - cu agenda „Relaţii interinstituţionale şi prospective”.

Dubravka Šuica (Croaţia, deputată în Parlamentul European), cu agenda „Democraţie şi demografie”. De asemenea, Dubravka Suica va coordona, din partea Comisiei, activitatea Conferinţei privind viitorul Europei.

Johannes Hahn (Austria) va fi responsabil de „Buget şi administraţie” şi va raporta direct preşedintelui Comisiei.

Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie şi fost ministru de finanţe, ministru al afacerilor externe şi europene şi ministru al apărării, va fi responsabil de „Justiţie”, „inclusiv tematica statului de drept”.

Mariya Gabriel (Bulgaria) este în prezent comisar european, ocupându-se de portofoliul digital, iar acum va primit portofoliul „Inovare şi tineret”.

Stella Kyriakides (Cipru) este psihologă cliniciană cu mulţi ani de experienţă în domeniul afacerilor sociale, al sănătăţii şi al prevenirii cancerului. Ea va avea portofoliul „Sănătate”.

Kadri Simson (Estonia) este o deputată cu vechime în Parlamentul estonian şi a fost ministră al afacerilor economice şi al infrastructurii. Ea se va ocupa de portofoliul „Energie”.

Jutta Urpilainen (Finlanda) a fost ministră de finanţe şi membră a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului finlandez. Ea va fi titulară a portofoliului „Parteneriate internaţionale”.

Sylvie Goulard (Franţa), fost deputată în Parlamentul European, va fi comisar pentru piaţa internă, poziţie din care „va gestiona activitatea privind politica industrială şi va promova piaţa unică digitală”. De asemenea, ea va fi responsabilă pentru noua Direcţie Generală pentru Industria de Apărare şi Spaţiu.

Laszla Tracsanyi (Ungaria) este fost ministru al justiţiei din Ungaria. El va avea portofoliul „Vecinătate şi extindere”.

Phil Hogan (Irlanda), actualul comisar pentru agricultură, va avea portofoliul „Comerţ”.

Paolo Gentiloni (Italia), fost prim-ministru al Italiei şi ministru al afacerilor externe, a primit portofoliului „Economie”.

Virginijus Sinkievicius (Lituania), ministrul lituanian al economiei şi inovării, va fi responsabil pentru „Mediu şi oceane”.

Nicolas Schmit (Luxemburg), fost membru al Parlamentului European şi fost ministru pentru ocuparea forţei de muncă la nivel naţional, va prelua responsabilitatea portofoliului „Locuri de muncă”.

Helena Dalli (Malta) a ocupat atât postul de ministră pentru dialog social, protecţia consumatorilor şi pentru libertăţi civile, cât şi pe acela de ministră a afacerilor europene şi a egalităţii. Ea va avea portofoliul „Egalitate”.

Janusz Wojciechowski (Polonia) a fost vreme îndelungată deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură şi este în prezent membru al Curţii de Conturi Europene. El va fi responsabil pentru portofoliul „Agricultură”.

Elisa Ferreira (Portugalia) este în prezent viceguvernatoare a Băncii Portugaliei. Ea a fost deputată în Parlamentul European timp de mai mulţi ani şi a fost, pe plan naţional, atât ministră a planificării, cât şi ministră a mediului. Ea va avea portofoliul „Coeziune şi reforme”.

Rovana Plumb (România) este deputată în Parlamentul European (vicepreşedinta Grupului Socialiştilor şi Democraţilor) şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministră a mediului şi schimbărilor climatice, ministră a muncii, ministră a fondurilor europene, ministră a educaţiei şi ministră a transporturilor. Ea va fi propusă pentru portofoliul „Transport”.

Janez Lenarcic (Slovenia) este un diplomat sloven. El a fost secretar de stat pentru afaceri europene şi a colaborat strâns timp de mai mulţi ani cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi cu Uniunea Europeană. El se va ocupa de portofoliul "Gestionarea crizelor".

Ylva Johansson (Suedia) este, pe plan naţional, ministru pentru ocuparea forţei de muncă, dar şi fost ministru al şcolilor şi ministru al sănătăţii şi îngrijirii persoanelor în vârstă, precum şi deputată în Parlamentul suedez. Ea va avea portofoliul „Afaceri interne”.

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Acest lucru va fi precedat de audierile comisarilor desemnaţi în faţa comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu regulamentul de procedură al Parlamentului.

Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European numeşte în mod oficial Comisia Europeană.


Pub