Mold-street: Oleg Voronin, feciorul liderului comunist Vladimir Voronin, rămâne fără bancă. La fel şi un milionar democrat

Fincombank a publicat lista acţionarilor ce acţionau concertat şi cărora începând cu 11 ianuarie 2019 le-a fost suspendat dreptul de vot şi au fost obligaţi de Banca Naţională a Moldovei (BNM) să îşi vândă pachetele de acţiuni, scrie mold-street.com.

Foto: mold-street.com

Principalul acţionar vizat de decizia BNM este Oleg Voronin (feciorul liderului comunist Vladimir Voronin), care deţine direct 15,92%, iar împreună cu familia - 23,54% din capitalul Fincombank.

Printre acţionarii ce vor trebui să îşi vândă cotele în următoarele trei luni se numără şi soţia lui Vladimir Voronin, Taisia, dar şi nora acestuia şi nepoţii.

O companie şi un milionar democrat

Alături de grupul Voronin, acţiona concertat şi compania Avicomagro SRL ce deţine oficial 6,82% (beneficiar figurând Valeriu Verdeş) şi care are o fermă de ovine la Trebujeni, Orhei.

Anul trecut Avicomagro a fost sancţionată de BNM cu o amendă de circa 90.000 lei, pentru neprezentarea unor documente solicitate de Banca Naţională.

La fel acţiona concertat şi milionarul Ivan Antoci, ce deţine o cotă de 5,78% din acţiunile Fincombank. Acesta era membru al Partidului Democrat şi ocupă în prezent funcţia de director al Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, mai scrie mold-street.com.

În noiembrie 2014, Antoci a candidat la alegerile parlamentare pe listele PDM, dar nu a ajuns deputat.

Anterior s-a anunţat că Oleg Voronin ar fi gata să cumpere 50% din acţiunile Fincombank, dar ulterior tatăl său, Vladimir Voronin a negat acest lucru.

Reprezentanţii BNM susţin că acţionarii de la Fincombank au avut suficient timp anterior ca să declare că acţionează concertat. Mai ales că necesitatea unui astfel de pas putea fi dedusă şi din documentele pe care le solicita BNM de la Fincombank şi acţionarii săi.

Măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi Moldova-Agroindbank și Moldindconbank.


Pub