(doc) Guvernul a aprobat lichidarea Universității de Educație Fizică şi Sport: Instituţia va fi absorbită de USM

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport va fi absorbită de Universitatea de Stat din Moldova. Proiectul privind fuziunea celor două instituții de învățământ superior a fost susținut în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Foto: colaj

Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, principalele argumentele care au stat la baza deciziei sunt:

„Reducerea constantă a numărului de studenți în ultimii trei ani;

Un deficit salarial de 6 milioane la USEFS, în contextul în care instituției i-a fost alocat un buget de 33 milioane de lei;

Probleme istorice în gestionarea universității”.

„Drepturile şi obligaţiile Instituției Publice Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, persoană juridică absorbită, trec integral la Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, persoană juridică absorbantă, inclusiv drepturile și obligațiile care țin de gestiunea patrimoniului (bunurilor) instituției absorbite. 

Ministerul Educației și Cercetării, în comun cu instituțiile de învățământ superior reorganizate, va institui, în termen de 15 zile, o Comisie de transmitere a bunurilor și va asigura, în termen de 30 de zile, transmiterea bunurilor, în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de transmitere a bunurilor proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 901/2015.

Personalul salariat din Instituția Publică Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (persoană juridică absorbită) va fi transferat, până la 1 septembrie 2024, cu respectarea prevederilor legislației muncii, la Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova (persoană juridică absorbantă). În cazul imposibilității transferului unor salariați, disponibilizarea se va efectua în conformitate cu legislația muncii. 

Studenții înmatriculați la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ai Instituției Publice Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport vor fi transferați la Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova, la aceleași programe de studii superioare și cu aceleași taxe de studii, stabilite în anul de studii precedent. Transferul studenților de la instituția de învățământ superior absorbită se va realiza până la 23 august 2024. Până la transferul studenților la instituția absorbantă nu se va percepe nicio taxă de studii pentru anul academic 2024-2025”, prevede proiectul.

Pe 27 iunie 2022, fostul ministru al Educației, Anatolie Topală, a anunțat despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”, care urma să includă reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior. Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și comunitatea sportivă din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă autorităților din țară, în care cereau „de urgență, stoparea procesului de absorbție” a instituției.

La 2 iulie 2022, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea și deputata partidului Șor, Reghina Apostolova au solicitat audierea în plen a ministrului Educației și Cercetării de atunci, Anatolie Topală, pentru a oferi explicații privind intenția de a lichida mai multe instituții de învățământ. Ambele inițiative, însă, nu au fost susținute.

Ministerul Educației a luat decizia ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică întrucât „își dorește pentru fiecare sector important din economia RM să pregătească resurse bine calificată”. Explicația a fost oferită de ministrul Anatolie Topală după ce mai mulți oameni s-au arătat nedumeriți de anunțul privind absorbția Universității Agrare de către UTM. „Aceasta poate fi făcută bine în universități mari și pregătite”, a spus oficialul.

Fostul șef al statului, Vladimir Voronin critică decizia de a lichida Universitatea Agrară de Stat din Moldova prin absorbție de către Universitatea Tehnică. Mai mult, potrivit liderului Partidului Comuniștilor, clădirile și terenurile acestei instituții ar fi fost „deja promise Fundației Soros”.

Guvernul a venit cu o reacție, după declarațiile fostului șef al statului Vladimir Voronin, despre soarta de mai departe a clădirilor și terenurilor ce aparțin Universității Agrare, dar care urmează să fie lichidată prin absorbție de către o altă instituție. „Este așa informație că Universitatea Agrară a fost promisă Fundației Soros”, a afirmat Voronin. „Este un fals absurd”, a declarat, la rândul său, Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt de la Executiv, fiind solicitată de UNIMEDIA.

Cu protest pe fundal și scandal, Guvernul a votat pentru absorbirea mai multor universități.


Pub