Dorel Musteață și Victor Micu, verificați de ANI pentru un conflict de interese: Au votat pentru propriile grade de calificare

În săptămâna 10 – 14 ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat două proceduri de control pe regimul juridic al conflictelor de interese în privința a doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Investigațiile au fost pornite în baza unei autosesizări, după ce o televiziune a difuzat imagini din una dintre ședințele Consiliului, în cadrul căreia cei doi membri ar fi participat la o procedură de vot în care erau vizați. Astfel, inspectorii de integritate vor verifica și vor stabili dacă acțiunile celor doi subiecți ai declarării reprezintă sau nu o încălcare a acestui regim juridic.

Foto: Captură de ecran
Câte un control pe avere a fost demarat pe numele unui procuror din Procuratura Orhei și a unui funcționar public cu statut special din cadrul INSP al IGP al MAI. Un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și un alt funcționar din cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din mun. Chișinău sunt verificați pentru posibile incompatibilități de funcție.

Săptămâna trecută, inspectorii de integritate au identificat două încălcări ale legii speciale a ANI, care au fost săvârșite de către un ex-rector al unei universități de stat și un funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Nord al Serviciului Vamal. Aceștia au fost stabiliți cu câte un conflict de interese în serviciul public, actele pot fi vizualizate pe pagina web a ANI.

Un alt funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal figurează într-o cauză contravențională inițiată pentru depunerea tardive a declarației de avere și interese personale.

În alte 19 cazuri, inspectorii din integritate au refuzat inițierea procedurilor de control a averii, conflictelor de interese și incompatibilităților. Procese verbale cu privire la refuzul inspectorilor și argumentările acestora sunt publice pe pagina web a ANI.

Șapte conflicte de interese au fost declarate la ANI de subiecții declarării, care au fost soluționate de inspectorii de integritate. 18 Certificate de Integritate au fost eliberate pentru candidații la funcția publică.

Reprezentanții ANI au oferit 168 de consultații telefonice, inclusiv 40 la Linia Instituțională de Informare. De la începutul anului 2022, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse peste 160 de declarații de avere ( la angajare/eliberare și anuale).

Președintele interimar al Consilului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, susține că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când a votat, la ședința CSM, acordarea gradului de calificare pentru 6 magistrați, inclusiv pentru sine, în calitate de judecător al Curții Supreme de Justiție. Declarația a fost făcută pentru UNIMEDIA. De aceeași părere este și membrul CSM Victor Micu.

La rândul său, nici Victor Micu nu consideră că la mijloc ar fi vreun conflict de interese. „Acordarea gradelor de calificare se face după o procedură anumită, este regulamentul, care prevede toate circumstanțele și în ce situații se acordă gradul de calificare. Consider că nu am încălcat nimic, deoarece nu există altă procedură, prevăzută în asemenea situații. Nu este situația că ne-am acordat singuri nouă, dar asta este procedura, nu există altă instanță în afară de CSM, așa este prevăzut în legislație. Dacă ar fi fost prevăzută o excepție de la regula de bază, sigur că am fi folosit-o, dar nu există altă alternativă. Da, presupune și un adaos la salariu, mic de 50 de lei”, a declarat Micu, în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră, de la Jurnaltv.

Șase judecători ai Curții de Apel Comrat și ai Curții Supreme de Justiți, printre care și Victor Micu și Dorel Musteață, au primit grade de calificare, „conferite pentru înalt profesionalism, merite deosebite în domeniul justiției și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu”, fapt ce presupune și un spor la salariu. Decizia a fost luată în urma votului unanim acordat de CSM, inclusiv cu participarea celor doi membri ai Consiliului, tot ei și magistrați ai CSJ. Potrivit șefei Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, ar putea fi vorba despre un conflict de interese, odată ce un membru CSM votează o decizie ce îl vizează direct, însă pentru a clarifica situația, este nevoie de un control.


Pub