Cristina Gherasimov, vizită oficială de patru zile la Bruxelles, apoi la Berlin: Cu cine va avea întrevederi

Viceprim-ministra pentru Integrarea Europeană, Cristina Gherasimov, va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 11-14 martie. Apoi, pe 15 martie, Gherasimov va pleca la Berlin.

Foto: facebook/Cristina Gherasimov

„În perioada 11-14 martie, voi întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, împreună cu colegii responsabili de analiza legislației europene de la Ministerele Muncii și Protecției Sociale, Afacerilor Interne, Finanțelor, Sănătății, Educației și Cercetării, Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Dezvoltării Economice și Digitalizării și cel al Mediului. De asemenea, din delegație vor face parte reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, dar și ai altor instituții publice. Pe durata acestor zile, vom participa la mai multe sesiuni explicative privind legislația UE, cu accent pe:

  • Capitolul 2: Libera circulație a lucrătorilor;
  • Capitolul 3: Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii;
  • Capitolul 7: Dreptul proprietății intelectuale;
  • Capitolul 8: Politica în domeniul concurenței;
  • Capitolul 9: Serviciile financiare.

Sesiunile sunt parte a procesului de evaluare a legislației europene, în cadrul cărora Comisia Europeană prezintă și explică fiecare capitol din legislația comunitară.

Ulterior, pe 15 martie, voi întreprinde o vizită la Berlin, unde am programate mai multe întrevederi cu oficiali germani, printre care cu doamna Anna Lührmann, ministra de stat pentru Europa și Climă.

De asemenea, pe durata aflării în capitala germană, voi participa la conferința europeană a grupului parlamentar al Verzilor din Bundestag. Sunt onorată să pot împărtăși experiența și provocările cu care se confruntă astăzi Republica Moldova în deschiderea acestui eveniment, cu tema „Consolidarea Europei - gestionarea simultană a extinderii și a reformelor în UE””, a scris Cristina Gherasimov.


Cristina Gherasimov a fost numită în funcția de negociator-șef al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, care a dezmințit, astfel, zvonurile precum că funcția respectivă i-ar putea reveni lui Nicu Popescu, cel care și-a anunțat demisia de la șefia MAEIE, săptămâna trecută.

La 24 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că în cadrul Guvernului va fi creat un nou minister, cel al Afacerilor Europene. „Portofoliul de integrare europeană îl va prelua Cristina Gherasimov, care va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene și care va coordona și activitatea Biroului de Integrare Europeană”, a declarat Recean.

La 26 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat două decrete, prin care a conferit „Ordinul Republicii” viceprim-ministrului Nicu Popescu și medalia „Meritul Civic” consilierei pe politică externă, Cristina Gherasimov.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut la 24 ianuarie, într-o conferință de presă. Popescu a declarat că are „nevoie de o pauză”.

Drept urmare, șefia Ministerului Afacerilor Externe urmează a fi preluată de către deputatul PAS Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, potrivit premierului Dorin Recean.

După ce și-a anunțat demisia, Nicu Popescu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că ar putea să fie numit în funcția de negociator-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Întrebat ce funcție va prelua, Popescu a răspuns că se va afla „mai mult în rețeaua de aeroporturi din întreaga Europă”.

Anterior, deputatul PAS Radu Marian a calificat drept „zvonuri”, informațiile apărute în spațiul public, precum că Nicu Popescu ar urma să plece din funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrarii Europene.

Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a votat pentru demararea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022.

Din ianuarie 2023, Cristina Gherasimov a ocupat funcția de consilieră a preşedintei R. Moldova, Maia Sandu, în domeniul politicii externe şi integrării europene.


Pub