(doc) Curtea de Apel a decis: Ilan Șor nu va achita amenda de nouă mii de lei pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale

Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care Ilan Șor a fost găsit vinovat de finanțarea ilegală a partidului său prin utilizarea fondurilor venite din străinătate în cadrul campaniei electorale la alegerile locale din această vară, a cărei candidat a partidului a fost Rechina Apostolova.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit deciziei Curții de Apel, avocatul lui Ilan Șor, Vadim Banaru, a înaintat către Judecătoria Chișinău, sediul Centru, o cerere motivată prin care a solicitat amânarea ședinței de judecată ce urma să aibă loc la data de 26 octombrie 2018, din motiv că are nevoie de a studia materialele cauzei contravenţionale în vederea pregătirii apărării efective, formulării poziţiei procesuale pe caz, precum şi în vederea întocmirii referinţei.

La fel, avocatul a motivat că la data depunerii cererii de amânare, era în imposibilitate de a lua cunoştinţă cu materialele cauzei contravenţionale, înainte şi după depunerea cererii de amânare, deoarece era antrenat în alte procese judiciare în cadrul instanţelor judecătoreşti.

Însă judecătoarea în cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, Daria Şuşchevici, în cadrul şedinţei de judecată a neglijat cererea de amânare a şedinţei și a adoptat hotărârea în lipsa persoanei cu funcție de răspudere Ilan Șor, precum și a avocatului acestuia, motivând că nu au parvenit careva cereri de amânare a cauzei sau de examinare în lipsă.

Potrivit Curții de Apel, instanţa de fond a examinat cauza contravenţională în lipsa apărătorului contravenientului, aceasta constituind o încălcare certă a procedurii examinării cauzei contravenţionale, dat fiind îngrădirea nejustificată a dreptului subiectului la un proces echitabil, sub aspectul încălcării dreptului la apărare.

Totodată, în decizie se menționează că nu este clară poziția instanței care a stabilit data comiterii contravenției de utilizare a fondurilor venite din străinătate în cadrul campaniei electorale – 21 iunie 2018, or campania electorală în cadrul alegerilor locale noi din 20 mai 2018, a încetat pentru concurentul electoral Reghina Apostolova, desemnat de către Partidul Politic ”ŞOR” din momentul anulării hotărârii nr.8 din 10 aprilie 2018 a Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale Chişinău nr. l „Cu privire la înregistrarea dnei Reghina Apostolova în calitate de candidat la funcţia de Primar General al mun. Chişinău, desemnat de către PP ”ŞOR”, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în CECE mun. Chişinău nr. l” (în temeiul Hotărârii Judecătoriei Chişinău, sediul Centru din 11 mai 2018, devenită irevocabilă la data de 16 mai 2018).

UNIMEDIA amintește că la sfârșitul lunii octombrie Judecătoria Chișinău l-a amendat pe primarul de Orhei Ilan Șor cu 9 mii de lei pentru finanțarea ilegală a partidului său prin utilizarea fondurilor venite din străinătate în cadrul campaniei electorale.

Sentința a fost pronunțată la data de 26 octombrie, ca urmare a sesizării făcute de Președintele Partidului Unității Naționale Anatol Șalaru. Totodată, instanța nu a dispus confiscarea a sumei de 200 de mii de lei, constatată ca fiind de proveniență ilegală.

Candidata Partidului „Șor” la funcția de primar al capitalei, Reghina Apostolova, a fost exclusă din cursa electorală, la sesizarea Partidului Unității Naționale, care a acuzat finanțarea din exterior a formațiunii primarului de la Orhei.

Legislația națională interzice finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale din bani proveniți de peste hotare.


Pub