Achitat, după 3 ani de la acuzare. Procuratura a renunțat la învinuirea șoferului microbuzului care ar fi intrat în mulțime, la un protest din 2017

Procuratura Generală anunță despre achitarea lui Alexei Alexeev, acuzat acum trei ani de ”violență săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere”. Sentința de achitare a fost anunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a renunțat la învinuire.

Foto: captură foto

Alexei Alexeev, șoferul microbuzului care transporta stația acustică la un miting din fața postului public de televiziune, a fost reținut pe 18 septembrie 2017 pentru pretinsa aplicare a violenței periculoase în privința unor angajați ai Poliției. Bărbatul a fost acuzat că ar fi „intrat” cu mașina în cordonul de Poliție. Ulterior, acesta a fost pus sub învinuire și menținut 8 zile în arest, 51 de zile – în arest la domiciliu, dosarul în privința lui fiind deferit justiției.

Numele lui Alexei Alexeev figurează în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

Printr-o dispoziție emisă de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete, după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.

În urma protestului organizat la 17 septembrie 2018, de către lidera PAS, Maia Sandu, și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, Poliția a anunțat că un microbuz ar fi intrat în mulţime şi s-ar fi deplasat în direcţia cordonului viu de poliţişti.

Reprezentanții IGP au declarat, atunci, că „în urma intrării forțate a microbuzului în cordonul viu de polițiști, la trei polițiști le-au fost cauzate dureri fizice și au fost îndreptați către examinarea medico-legală".

Ulterior, Andrei Năstase și Maia Sandu au spus că este "un fals" faptul că microbuzul ar fi intrat în oameni. Iar analistul politic Victor Ciobanu a spus că era vorba despre microbuzul cu remorcă pe care s-au adus boxele și aparatajul de sonorizare la protest.


Pub