Ministrul Justiției, despre numirile la CSM: „Se întâmplă niște lucruri urâte. Am constatat revenirea la corporatism”

„Ce s-a întâmplat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este corporatism”, a declarat ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, despre ședința din 28 iulie a CSM, în cadrul căreia mai mulți magistrați, asupra cărora planează suspiciuni de corupție, au fost promovați în funcții de conducere la instanțele din țară.

Foto: UNIMEDIA

„Mie nu-mi place ce se petrece la CSM. De asta m-am și separat. Am constatat revenirea la corporatism și abordare exclusiv tehnică și prin prisma unor interese personale a activității CSM (...) Sunt elemente corporatiste în cadrul CSM, care blochează calea de acces a persoanelor integre la anumite funcții de conducere. (...) Legislația a fost modificată ca să nu intre CSM în deliberări permanent secrete”, a declarat Ministrul Nagacevschi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Nagacevschi a menționat că la CSM se întâmplă „niște lucruri urâte. „Când se grupează grupuri de interese pentru promovarea anumitor candidaturi favorabile unui sau altui grup. Presupun că s-a sperat că e vacanță, sfârșit de iulie și nu va exista o așa atenție nici din partea politicienilor, nici din partea presei și se va trece așa, pe sub masă, toată istoria respectivă. Orice le-ai spune, înțelegerile se fac pe culoare, nu în cadrul ședințelor. Membrii între ei se înțeleg: „Tu ai interes ca o persoană să fie promovată, eu am interes ca o altă persoană să fie promovată”. Ei se înțeleg, bat palma și promovează acei membri față de care au interes”, a adăugat ministrul Justiției.

„Nu este vorba de corporatism. Am informația că (n.r. membrii CSM) au fost supuși presiunilor din partea reprezentanților Partidului Socialiștilor sau persoanelor apropiate Partidului Socialiștilor pentru a vota. Din păcate, ceea ce vedem noi acuma este revigorarea regimul Plahotniuc în persoana Partidului Socialiștilor”, a declarat, la rândul său, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate

Nagacevschi a subliniat că a transmis un mesaj celor din CSM, să nu promoveze oameni care sunt compromiși.

„Eu nu vreau să dau nume, dumneavoastră pe toți îi știți… Unul dintre numele sonore, pe care l-a numit și domnul prim-ministru, este doamna Chișca-Doneva asupra căreia planează suspiciuni extrem de serioase”, a spus ministrul.

Amintim că marți, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au promovat cinci judecători în funcții de conducere în mai multe instanțe din țară.

Este vorba despre Nadejda Toma, selectată de membrii CSM în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului Penal și Tamara Chișca-Doneva, avansată la funcția vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil.

De asemenea, Vladislav Clima a fost desemnat câștigător al concursului la funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău.

Judecătorul Petru Triboi a fost ales vicepreședinte al Judecătoriei Ungheni, iar Victor Olărescu - vicepreședinte al Judecătoriei Hîncești.


Pub