Sanduța, după ce membrii Comisiei Pre-Vetting i-au audiat pe părinții lui Ion Chirtoacă: „Mai mari nesimțiți nu am văzut”

Magistrata Victoria Sanduța se arată indignată de faptul că membrii Comisiei Pre-Vetting au pasat vina „pentru audierea părinților lui Ion Chirtoacă” pe însuși magistrat, precizând că solicitarea a parvenit de la acesta. „Adică voi vreți să turnați zoaie peste judecători și ei să tacă, să accepte tacit, să nu vă „ceară socoteală”, să vă permită, să nu fie obraznici. E bine că vă justificați, asta înseamnă că vă este rușine pentru ce faceți”, a scris menționat judecătoarea.

Foto: ZDG

„Mai mari nesimțiți nu am văzut!

Adică cum Domnilor „la solicitarea judecătorului” au fost audiați părinții acestuia????!!!!

Da ce trebuia să facă judecătorul în cazul în care VOI ați scris negru pe alb că nu trece „evaluarea” voastră deoarece aveți dubii cu privire la proveniența veniturilor părinților acestuia, dubii care nu au fost înlăturate de candidat. Păi cum domnule trebuia să le înlăture omu’, dacă v-a zis clar că părinții au lucrat la negru și i-au transferat bani în țară când era student, cum, cum trebuia să vă mai facă să nu aveți dubii cu privire la acest fapt, cum???!!!!

Adică voi vreți să turnați zoaie peste judecători și ei să tacă, să accepte tacit, să nu vă „ceară socoteală”, să vă permită, să nu fie obraznici(așa mi-a zis mie o judecătoare “cinstită” vetinguită, să nu fiu obraznică, să fiu cuminte).

Dar e bine că vă justificați, ați accentuat această propoziție în comunicatul vostru, asta înseamnă că vă este rușine pentru ce faceți. Simțiți nevoia să vă justificați.

Dar…târziu.

Mai jos aveți extras, pagina 9 din Decizia nr. 19 din 20 ianuarie 2023 cu privire la candidatura lui Ion CHIRTOACĂ, la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii”, a scris magistrata Victoria Sanduța, într-o postare pe Facebook.


Judecătorul Ion Chirtoacă vrea să treacă testul poligraf, „pentru a combate falsurile pe care anumite instituții ale statului le-au lansat” în adresa sa și a familiei sale. Magistratul a făcut declarația în cadrul audierilor din 13 martie la Comisia Pre-Vetting.

Părinții judecătorului Ion Chirtoacă, aflați, de mai mulți ani, la muncă peste hotare, au fost intervievați online de către acesta, dar și de președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel. Mama și tatăl magistratului au răspuns la mai multe întrebări legate de transferurile bănești pe care le-au făcut pe numele fiului, cât timp au lucrat în afara Republicii Moldova.

Fostul premier, Ion Chicu, a venit cu o reacție, după ce părinții lui Ion Chirtoacă au fost audiați online: „Suntem popor blestemat să ne batjocorească străinii. Și ne-o facem cu mâna noastră. Și, da, vreau ceva să spun și pentru diaspora, care o mai susține pe mizerie. Cum credeți, pe individul cela PAS-ist, pe care acest străin l-a trecut fără probleme de „pre-vetting”, (deși cu 5 ani în urmă a fost prins cu mită) tot așa minuțios l-au interogat?”

Și fostul șef de stat, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu un comentariu: „Este o bătaie de joc față de o femeie care a lucrat la negru ca să asigure studiile copilului. Maia Sandu, dar tu ai mamă?”.

În august 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, care au picat evaluarea pre-vetting, iar potrivit hotărârii instanței, aceștia ar urma să fie reevaluați de Comisie. Printre ei se număra și Ion Chirtoacă.

Drept urmare, CSJ a anulat decizia Comisiei Pre-Vetting din 20 ianuarie 2023 și a dispus reevaluarea candidaturii lui Ion Chirtoacă pentru funcția de membru în CSM.

Comisia Pre-Vetting a avut îndoieli cu privire la nedeclararea unui cont bancar și a unor transferuri de bani de către părinții lui Ion Chirtoacă, dar și cu privire la procurarea unui apartament la preț preferențial.

Totuși, magistrații CSJ au decis că membrii Comisiei Pre-Vetting nu au autoritatea de a verifica veniturile obținute peste hotarele țării și că transferurile bancare efectuate au fost transparente și nu pot fi considerate suspecte. Judecătorii au subliniat că verificarea acestor aspecte poate fi realizată doar de către autoritățile străine relevante, iar Comisia de evaluare nu a tratat în mod corect explicațiile date de către Ion Chirtoacă, priviind la veniturile realizate de părinții săi peste hotarele țării, scrie Telegraph.md.

Premierul Dorin Recean a venit cu o atenționare către judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție, care au participat la anularea unor decizii ale Comisiei Pre-vetting. „Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că, nu ne-ați surprins. Veți răspunde conform legislației”, a declarat Recean.

Și președinta de atunci a Comisiei juridice numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a venit cu un comentariu: „Urmărim o nouă încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară. Nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă intr-adevăr unele merită a fi întoarse la evaluare sau nu. S-a mers pe principiul „după noi și potopul”.

De asemenea, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi a comentat subiectul: „Un nou eșec răsunător al guvernării. Este tot mai consolidată opinia în societate că scopul așa-zisei reforme a PAS a fost de a prelua controlul asupra sistemului judecătoresc”.

În decembrie 2021, Consiliul executiv al Asociației Judecătorilor anunța că s-a întrunit în ședință și a luat act de cererea de demisie a președintelui Asociației, judecătorul Clima Vladislav, și a desemnat în calitate de președinte interimar pe magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Ion Chirtoacă.


Pub