Raportul privind expertiza tehnică a podului între localitățile Gura Bîcului și Bîcioc, predat Ministerului Economiei

Misiunea OSCE în Moldova a predat Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova raportul privind expertiza tehnică deplină a podului de la Gura Bîcului și Bîcioc, care conectează cele două maluri ale Nistrului. Podul a fost redeschis de Chișinău și Tiraspol pe 18 noiembrie 2017 ca parte a procesului de reglementare transnistreană după o perioadă de 25 de ani în care acesta a fost închis pentru traficul de vehicule.

Foto: tv8.md

Podul este parte a unui coridor de transport internațional, legând portul din Odesa cu Republica Moldova și Uniunea Europeană. Podul poate susține traficul de vehicule cu greutatea de până la 10 tone. Întru realizarea potențialului deplin al acestuia, Misiunea OSCE a comandat o expertiză tehnică. Raportul oferă o estimare a lucrărilor de reparație necesare pentru a readuce podul la capacitatea sa inițială.

„Această expertiză tehnică oferă date de referință, în baza cărora pot fi desfășurate activitățile ulterioare de reconstruire a podului. Este prima, dar și cea importantă etapă a procesului de reconstruire”, a afirmat Șeful-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Antti Karttunen, prezentând raportul Svetlanei Dogotaru, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Redeschiderea podului este una dintre cele opt măsuri de consolidare a încrederii incluse de Chișinău și Tiraspol în pachetul de acorduri „Berlin-plus”. Acesta a determinat semnarea a cinci acorduri adiționale privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină pe malul stâng, apostilarea diplomelor universității din Transnistria și așa-numitul acord privind „plăcuțele de înmatriculare”.

Din 2017, părțile au atins rezultate semnificative în implementarea celor cinci acorduri, ceea ce a simplificat viața oamenilor de pe ambele maluri.


Pub