Căile prin care statul ar putea rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău

Există trei căi în care contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) de către Avia Invest ar putea fi reziliat. Despre aceasta a anuțat Igor Dodon, după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Foto: UNIMEDIA

De menționat că pe acest caz au fost deschise cinci dosare penale pe numele celor care au semnat contractul și au organizat concursul în anul 2013.

„Primul punct este ca rezilierea contractului să aibă loc pe motiv că contractul a fost semnat nu în interesul statului”, a menționat Dodon.

A doua abordare ține de condițiile contractuale și implementarea planului de investiții. Astfel, potrivit Agenției Proprietății Publice, investitorul nu și-a îndeplinit obligațiunile, adică din 160 de milioane de euro au fost investiți doar 94 de milioane de euro, dintre care 59 de milioane de euro sunt din texele plătite de pasageri.

„Vreau să vă spun că investițiile ce urmau a fi făcute de către investitor până la sfârșitul anului 2019 trebuiau să fie de 160 de milioane de euro. În realitate au fost investite 94 de milioane de euro. Adică, din 160 de milioane, 66 de milioane de euro nu au fost investite. Însă, din cele 94 de milioane investite, 59 de milioane de euro sunt din texele plătite de pasageri”, a mai adăugat șeful statului.

A treia abordare ține de condițiile preferențiale pe care le are investitorul, „situația de monopol și taxa de 9 euro”.

„Colegii din Guvern au început încă o modalitate de a revedea dacă Guvernul la acel moment avea dreptul de a introduce în contract taxa de 9 euro”, a menționat Dodon.

La sfârșitul lunii decembrie 2019, NR Investments Limited a anuțat că a cedat controlul asupra companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd.

Astfel, omul de afaceri din Rusia Andrei Goncearenko este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”, compania ce administrează Aeroportul Internațional Chișinău. Goncearenko este un fost top-magager la compania „Gazprom”.

În urma acestui anunț, Platforma DA a solicitat președintelui Igor Dodon convocarea de urgență a Consiliului Superior de Securitate, cu privire la noul proprietar al companiei Avia Invest, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu și o interpelare la Procuratura Generală.

Igor Dodon a menționat ulterior că „în spatele celor care au preluat acum controlul asupra concesiunii aeroportului se află în realitate aceeași grupare care împreuna cu Șor a preluat acest contract de concesiune la etapa inițială, dar unele persoane se aflau în spatele tranzacțiilor, nu Rusia și nici o altă țară”.


Pub