(video) Liberal-democraţii au convocat Consiliul Politic Național al partidului: Vlad Filat, printre invitați

Liberal-democraţii au convoacat astăzi Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova, cu ocazia împlinirii a 12 ani de la fondare. Printre cei prezenți la eveniment a fost şi Vlad Filat, eliberat condiționat recent din pușcărie. Fostul premier este unul dintre fondatorii PLDM și ex-preşedintele formaţiunii.

Foto: captură video

La Consiliu a participat președintele Tudor Deliu și vicepreședinții partidului, membri fondatori ai PLDM, inclusiv Vlad Filat, membri ai Biroului Politic Central, președinți de organizații teritoriale și aleși locali liberal-democrați.

„Eu am activitatea politică suspendată și o voi avea în continuare, până când nu voi demonstra că ceea ce s-a vorbit, promovat cu insistență în adresa mea, a fost o nedreptate. Modul în care eu voi activa urmează să fie definit, acum nu am o formulă. Eu nu pot să fiu suspendat față de lucrurile care m-am definit, sper că vom fi împreună. Știu că mulți au așteptat ca eu să explodez relele din această țară. Pentru ca acest regim putred să sară în aer, nu e suficient ca eu să fac declarații, trebuie să avem presă liberă, este necesar să avem un sistem politic funcțional, avem nevoie de moralitate, toleranță, respect reciproc și avem nevoie ca ura dintre oameni să dispară”, a declarat Vlad Filat în fața celor prezenți la eveniment.

Vlad Filat / Sursa:captură video

Partidul Liberal Democrat din Moldova este o formațiune politică de centru-dreapta din Republica Moldova. La congresul național al partidului din 18 iunie 2016, a fost ales președinte Viorel Cibotaru, fost ministru al apărării. În anul 2019 la congresul național al partidului Tudor Deliu a fost ales președinte.

Primul președinte al PLDM și persoana cheie care a dus la crearea partidului a fost Vlad Filat, fost membru marcant în Partidul Democrat din Moldova.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, PLDM a obținut 12,43 la sută din sufragii, fiind reprezentat în parlament de 15 deputați. La alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, PLDM a obținut 16,57% și 18 deputați. Împreună cu alte partide de opoziție PLDM formează Alianța pentru Integrare Europeană, iar Vladimir Filat devine prim-ministru al R. Moldova.

La scrutinul parlamentar anticipat din 28 noiembrie 2010, PLDM și-a dublat rezultatele fiind acreditat cu 29,42 la sută din voturile alegătorilor, fiind reprezentat în parlament de 32 deputați. Vlad Filat devine prim-ministru, funcția pe care o deține până la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană II în martie 2013.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, PLDM a obținut 20,16 % din sufragii, obținând 23 de mandate de deputat în parlament. Ulterior, o parte dintre aceștia au demisonat din partid, astfel PLDM ajungând să aibă doar 5 deputați. Începând cu anul 2015 PLDM a început să piardă masiv susținerea în rândul alegătorilor, ajungând în sondaje până la 1%, după reținerea lui Vlad Filat - la 15 octombrie 2015.

În cadrul alegerilor parlamentare din 2019 PLDM a susținut Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, iar unii membrii PLDM, printre care deputații Maria Ciobanu, Iurie Țap, au candidat din partea ACUM. În cadrul alegerilor locale generale din 2019 PLDM a reușit să obțină circa 5% la nivel național, fiind cel mai susținut partid extraparlamentar.


Pub