Fostul manager al proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, prins cu avere nejustificată de peste 2 mil. lei: ANI va cere confiscarea banilor

Fostul manager al proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău Igor Eșanu a fost depistat de ANI cu o avere nejustificată de peste 2 milioane 668 mii lei și diferență vădită de peste 844 mii lei. Totodată, un ex-director al unei instituții de stat a fost prins că a încălcat regimul juridic al declarării averii.

Foto: anp.gov.md

„Autoritatea Națională de Integritate a stabilit prin act de constatare, pentru perioada 01.08.2016-31.12.2019, o diferență substanțială, în mărime de 2 668 951,64 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de subiectul controlului și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi.

De asemenea ,s-a constatat, pentru perioada 04.07.2014-31.07.2016, o diferență vădită în mărime totală de 844 667,14 lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute de acesta și familia sa.

ANI va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate. Persoana supusă controlului se decade din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din momentul când averea va fi constatată ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau când actul de constatare va deveni definitiv.

Numele persoanei va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

ANI a emis alt act de constatare în privința prin care s-a stabilit încălcarea regimului juridic al declarării averii. Acesta nu a declarat sau a declarat eronat, în declarațiile de avere, date despre un bun imobil, bunuri mobile și venitul din înstrăinarea unui bun mobil”, menționează ANI.

Persoanele vizate au dreptul de a contesta actele de constatare, care la moment nu sunt definitive.

Prins cu avere nejustificată de peste 2 milioane: Fostul manager al proiectului de construcție a penitencia... by UNIMEDIA on Scribd


La data de 3 iunie 2021 construcția unui nou penitenciar s-a amânat până la învestirea unui nou Guvern. Licitația repetată a fost anulată, iar managerul de proiect, Igor Eșanu, și-a dat demisia la începutul anului 2021. 

În luna septembrie 2020 urma să înceapă lucrările de construcție a unui nou penitenciar, care îl va înlocui pe cel cu numărul 13, amplasat în centrul Chișinăului. 

La 23 ianurie 2022 ex-ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a fost inițiat concursul pentru selectarea companiei care se va ocupa de construcția acestui penitenciar. „trebuie să facem totul pentru ca în 2000..., patru ani, de obicei, să avem construit acest penitenciar”.

Fluxul mare de deținuți în Penitenciarul nr.13 – Chișinău cauzează fenomenul suprapopulării. Aceasta contravine standardelor internaționale de detenție care presupun acordarea a 4m2 spațiu de detenție pentru fiecare deținut în parte. În consecință Republica Moldova a fost condamnată multiplu de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru violarea Articolului 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului - Prevenirea torturii, tratamentului inuman sau degradant.

În acest sens, în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a inițiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul finanțării proiectului de construcție a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care va substitui Penitenciarul nr.13 – Chișinău. Drept urmare a negocierilor, la data de 13 iunie 2013, de către Consiliul de Administrare a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost aprobat proiectul menţionat. Viitorul penitenciar va fi situat în municipiu Chișinău și va avea o capacitate suficientă pentru a asigura respectarea standardelor internaționale în domeniul detenției şi a eradica fenomenul suprapopulării, promit autoritățile.


Pub