Avia Invest anunță investiții de 170 mln euro la Aeroport și proiecte de sprijinire a populației de 100 mln lei

AVIA INVEST reconfirmă poziția sa în relațiile cu Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova. Aceasta rezidă în constatarea unui fapt evident și ușor de demonstrat: pretențiile financiare reprezintă penalitățile la datoriile istorice ale companiei „Air Moldova”, formate în perioada în care era administrată de stat.

Foto: UNIMEDIA

În actuala criză provocată de pandemia de COVID-19, aproape toate țările lumii, în măsura posibilităților, își susțin industria aviatică, conștientizând cât de grav a fost lovită de anularea zborurilor și încetarea activităților operaționale ale aeroporturilor. O excepție neplăcută este Republica Moldova care a lăsat în voia sorții aviația și întreprinderile conexe, lăsându-le să se descurce pe cont propriu. În prezent anume cu asta se ocupă concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău – compania AVIA INVEST. Activând în condiții dificile fără precedent, acționarii găsesc forțe și posibilități pentru a-și continua parcursul, să soluționeze probleme, multe dintre care sunt provocate de stat.

Astfel, unul dintre fondatorii AVIA INVEST a decis să acorde un împrumut substanțial pentru achitarea tuturor datoriilor curente care au apărut din cauza pandemiei și stopării, aproape în totalitate, a activității Aeroportului Internațional Chișinău, dar și pentru stingerea restanțelor istorice, care s-au format nu din vina AVIA INVEST. Până la 15 mai absolut toate obligațiile financiare ale companiei, inclusiv pretențiile Autorității Aeronautice Civile vor fi onorate în volum deplin.

De asemenea, compania AVIA INVEST informează despre semnarea unui acord de alocare a mijloacelor bănești în sumă de 170 milioane de euro cu investitorii, care vor fi accesibili în următoarele 30 de zile. Raportăm asta cu mândrie, deoarece în condițiile unei crize pandemice și a incertitudinii provocate de aceasta, o astfel de finanțare esențială ar putea fi obținută doar de o companie solventă și cu o reputație ireproșabilă. Acești bani vor fi direcționați pentru onorarea angajamentelor investiționale în corespundere cu acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Inclusiv pentru construirea unui nou terminal de pasageri, al unui terminal de mărfuri, finalizarea construcției unei noi piste de decolare-aterizare, extinderea parcării auto, amenajărilor ș.a.

Activitățile planificate ale AVIA INVEST vor conduce la crearea a circa 9.000 de noi locuri de muncă pentru cetățenii Republicii Moldova, ceea ce considerăm că este extrem de important pentru economia țării, precum și la îmbunătățirea semnificativă a infrastructurii întregului complex aeroportuar. Odată cu finalizarea lucrărilor planificate, Aeroportul Internațional Chișinău va deveni unul dintre cele mai moderne din CSI și Europa de Est.

Compania AVIA INVEST evidențiază în mod special că și-a onorat anterior obligațiile, este capabilă acum și pe viitor să-și onoreze angajamentele în volum deplin. Inclusiv angajamentele morale pe care și le-a luat față de cetățenii Republicii Moldova, care nu au fost incluse în vreun document oficial.

În pofida zvonurilor lansate de unii politicieni, precizăm că atât AVIA INVEST, cât și acționarii, nu se confruntă cu probleme financiare pentru realizarea angajamentelor durabile, iar problemele curente sunt create artificial de autorități pe fundalul pandemiei de COVID-19.

În ciuda acțiunilor neadecvate și abuzive ale autorităților față de AVIA INVEST, inclusiv aplicarea unei taxe suplimentare de 4,5 euro companiei noastre pentru fiecare pasager (fapt cu care nu suntem de acord și pe care îl vom contesta), AVIA INVEST chiar și în această situație de criză identifică posibilități ca să ajute oamenii aflați în dificultate.

AVIA INVEST anunță despre dezvoltarea unui nou program social în valoare totală de 100 de milioane de lei. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru implementarea mai multor proiecte sociale în toată țara, menite să sprijine și să îmbunătățească viața cetățenilor Republicii Moldova.

AVIA INVEST consideră că o criză este un motiv în plus pentru a da dovadă de solidaritate și responsabilitate socială.


// console.log('no ads situation')