Maia Sandu a anunțat că a avut mai multe discuții, la telefon, cu Kozak, pentru a facilita negocierile pe un nou contract cu Gazprom

Președinta, Maia Sandu, a declarat în cadrul conferinței de presă de astăzi că a avut mai multe discuții telefonice cu Dmitrii Kozak, „pentru a facilita discuțiile pe marginea semnării în condiții acceptabile a unui contract dintre Moldova Gaz și Gazprom”. „De asemenea am comunicat cu mai mulți șefi de state în această perioadă pentru a identifica alternative”, precizează șefa statului.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„În aceste săptămâni am lucrat cu toții împreună, Guvernul, Președinția, Parlamentul - pentru a identifica soluții. Eu personal am avut mai multe discuții telefonice cu Dmitrii Kozak, șef adjunct al administrației Prezidențiale a Federației Ruse, pentru a facilita discuțiile pe marginea semnării în condiții acceptabile a unui contract dintre Moldova Gaz și Gazprom, chiar și astăzi au loc negocieri la Sankt-Petersbourg. De asemenea am comunicat cu mai mulți șefi de state în această perioadă pentru a identifica alternative. Am vorbit cu președintele României, Ucrainei, Poloniei și al Azerbaidjanului”, a declarat președinta.

Președinta Maia Sandu a făcut declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate unde a fost examinată situația privind aprovizionarea cu gaze naturale a țării. Aceasta a declarat că ne aflăm în această situația de criză din cauza guvernărilor din ultimii 30 de ani care nu au făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării.

Ieri, Alexei Miller, Președintele Comitetului de Management Gazprom, cu Andrei Spînu, Viceprim-ministru și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, și Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz s-au întrunit la Sankt Petersburg, în cadrul unei noi runde de negocieri.

Comisia Europeană a anunțat ieri despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Subiectul discuției s-a axat pe problema aprovizionării cu gaze naturale cu care se confruntă Republica Moldova.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că șefa statului Maia Sandu se implică în procesul de negociere privind achiziționarea de gaze naturale, însă rolul principal conform atribuțiilor îi revine Guvernului.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.


Pub