Ne așteaptă noi scumpiri? Gaibu: Agenții economici care folosesc gaz vor include majorările în prețul produselor

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, anunță că nu există un buget planificat de stat pentru a ajuta agenții economici să facă față tarifului mare la gaze. În acest context, producătorii vor include majorarea în prețul produselor, spune oficialul. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat de la Realitatea.

Foto: Ministerul Economiei/Facebook

„În condițiile în care avem un tarif de 30 de lei la gaz, ce se întâmplă cu agenții economici care folosesc gaz în procesul de producere?”, a fost întrebat Sergiu Gaibu.

„Îl includ în preț”, a răspuns ministrul Economiei.

„Și asta e toată soluția?”

„După cum am spus de la început, da, agenții economici vor include tot timpul în preț cheltuielile care sunt și poate să survină situația când foarte repede crește prețul, cum s-a întâmplat la începutul anului acesta”.

„Și povara va cădea tot pe cetățeni?”

„Exact, de aceea, programele de asistență sunt focusate pe cetățeni și asta se întâmplă în toate țările. Da, sunt și anumite lucruri, adică guvernele analizează unde este un impact major neașteptat pentru agenții economici, nu reușesc să-și adapteze business planurile și atunci se vine cu un oarecare suport. Dar pentru toate Guvernele, principala direcție de intervenție este suportul cetățenilor și în special al categoriilor vulnerabile. Asta este și recomandarea experților, fie la nivel intenațional, fie în RM. Tocmai miliarde de lei au fost alocate în direcția dată, fără precedent”.

„Deci, în condițiile actuale nu există un buget planificat pentru agenții economici, pentru ca să facă față tarifului mare la gaze?”

„Cea mai bună soluție pentru agenții economici este să susținem programele de retehnologizare, instalații regenerabile, astfel încât să crească independența lor eneregtică și sp le micșoreze factura”.



Totodată, Sergiu Gaibu susține că în cazul în care Gazprom va sista total livrarea de gaze naturale către Republica Moldova, țara noastră nu se va confrunta cu o penurie de produse. „Însăși furnizarea de produse la noi depinde foarte mult și de importuri și este un mixt, dacă anumite lucruri se opresc, se poate compensa parțial și prin importuri”, a precizat ministrul.

La începutul lunii august, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că Guvernul analizează 3 scenarii, în care Gazprom ar putea limita livrările de gaze naturale către Moldova, cel mai sumbru fiind sistarea în proporție de 100%.

„Analizăm toate trei scenarii cu aceeași seriozitate și în aceeași măsură. Din păcate, nu avem un răspuns de la Gazprom, știu că Moldovagaz este în discuții cu Gazprom, am făcut un demers prin care am solicitat de nenumărate ori să fim anunțați care este poziția, sper că totuși, pe parcursul lunii august să avem această discuție și o claritate”, a declarat atunci Spînu.


Pub