MAN dă în judecată Parlamentul şi Preşedinţia pe modul de numire a guvernatorului BNM: Proceduri abuzive şi netransparente

Partidul Mișcarea Alternativa Națională, condus de primarul general, a acționat în judecată Parlamentul Republicii Moldova și Președinția Republicii Moldova în vederea nerespectării procedurilor legale de numire în funcție a noului guvernator BNM. Anunțul a fost făcut de Ion Ceban.

Foto: colaj

„Am declarat încă la sfârșitul lunii decembrie că sunt contra acțiunilor ilegale și a modului cum a fost demis guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Supremația legii trebuie respectată de toată lumea, indiferent cine se află la guvernare, iar toate acțiunile celor de la PAS, trec orice limite care pot duce la consecințe grave în dezvoltarea țării.

Partidul MAN promovează statul de drept și nu va tolera fărădelegile, ori, toate acțiunile PAS sunt grăbite isteric în interese înguste de partid, fără consultarea prealabilă a societății și a experților externi.

Anunț astăzi că Partidul MAN a acționat în judecată Parlamentul Republicii Moldova și Președinția Republicii Moldova în vederea nerespectării procedurilor legale de numire în funcție a noului guvernator BNM și pentru a evita pe viitor astfel de precedente abuzive și netransparente.

Și anume:

La data de 22 decembrie 2023, a fost numit în funcție noul Guvernator al BNM, deși, decretul privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova a fost publicat în Monitorul Oficial, abia în data de 23 decembrie 2023.

Și doar în acest caz au făcut excepție de la lege și au acordat cetățenia înaintea publicării decretului în Monitorul Oficial.

În consecință, constatăm că procedura de numire a Guvernatorului BNM a fost desfășurată contrar normelor legale și am solicitat în instanță:

1. Anularea parțială a Decretului Președintelui Republicii Moldova privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1257-XI din 21 Decembrie 2023.

2. Anularea Hotărârii Parlamentului privind numirea în funcție de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei cu nr. 427 din 22.12.2023

Este o chestiune de interes public ca această procedură să fie legală, corectă și transparentă.

Deoarece, în ultima perioadă, acțiunile netransparente din partea PAS au dus deja la consecințe grave precum închiderea instituțiilor educaționale, spitale, universități, demiterea specialiștilor din diverse domenii și creșterea salariilor personale.

Au trecut ani de mandat PAS în Parlament și Președinție, putere absolută în stat și în continuare vedem cum se iau de medici, pedagogi, primari, consilieri locali.

Ei evită și nu spun adevărul referitor la contractele la gaz, la energia electrică, la drumuri și alte contracte de achiziții și licitații dubioase.

La mine acasă au fost cu drona, după care am arătat public casa, că nu am ce ascunde.

Astăzi, sunt filmat 24/24 de la balcoane, și din fața ușii din ograda comună.

În scurt timp, împreună cu MAN ne vom porni cu drona la acești impostori, să arătam la toți castelele, mașinile de lux, coridoarele verzi, VIP-urile din aeroport pe unde călătoresc și balega din proeictele lor electorale.

Iar în Chișinău, cu toate blocajele lor și isteria lor, vă asigur că vom continua dezvoltarea”, a scris Ion Ceban.

Din 22 decembrie, Republica Moldova are un nou guvernator BNM, venit din România. Numirea ex-președintei Senatului României, Anca Dragu, în funcția de șefă a Băncii Naționale a fost susținută de 58 de deputați PAS.

Decretul prin care senatoarea din România Anca Dragu a primit cetățenia R. Moldova a fost semnat de președinta Maia Sandu, la 21 decembrie, cu toate că anunțul că aceasta va fi propusă în funcția de guvernatoare la BNM a fost făcut abia pe 22 decembrie.

Șase apartamente, o casă, două mașini, conturi bancare și terenuri. Acestea sunt bunurile pe care Anca Dragu le-a indicat în declarația de avere și interese personale, după ce a preluat funcția.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un comentariu, după ce Anca Dragu a fost propusă guvernatoare la BNM: „Ceea ce se petrece și acum, când principala instituție financiar-bancară din țară se dă pe mâinile străinilor, este o adevărată trădare de Patrie”.

Și ex-președintele Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a comentat numirea Ancăi Dragu la șefia Băncii Naționale a Moldovei: Lupul paznic la stână? Sună la fel de ciudat ca și omul lui Soros Guvernator la o Bancă Centrală într-o țară anume. Cum să pui sistemul financiar și monetar al unei țări în grija unui devorator de sisteme financiare și monede naționale?”

BCS a condamnat numirea Ancăi Dragu în fruntea Băncii Naționale a Moldovei și a anunțat că va ataca decizia la CC. Deputații BCS Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Diana Caraman au susținut un briefing, în cadrul căruia au reiterat poziția fracțiunii în folosul demiterii lui Octavian Armașu de la conducerea BNM, totodată, exprimându-se categoric împotriva acțiunii de a numi în funcția de guvernator un cetățean străin.

La 26 decembrie, Anca Dragu a fost prezentată echipei BNM, de către președintele Parlamentului, Igor Grosu. Dragu a venit cu un mesaj, după ce numirea sa în funcția a stârnit un val de critici: „După 27 de ani de activitate profesională, mă întorc în sistemul bancar. O nouă provocare, o nouă echipă pe care am avut onoarea să o cunosc și împreună cu care voi contribui la accelerarea parcursului european al Moldovei”.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție după audierile în dosarul „Furtul miliardului”. Un proiect în acest sens a fost votat în cadrul ședinței Parlamentului din 21 decembrie, cu 81 de voturi ale deputaților.

„Ne-am concentrat pe BNM, pentru că lucrurile pe care le-am văzut sunt grave și pe alocuri incredibile.Vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a comentat deputatul PAS Radu Marian, după prima parte a audierilor în Parlament pe recuperarea banilor din frauda bancară.

Primarul general, Ion Ceban, a venit cu un comentariu, după ce Octavian Armașu a fost demis din funcția de Guvernator al BNM: „Este un bun specialist în domeniu și sunt împotriva la asemenea acțiuni, care demonstrează încă o dată că avem un stat capturat”.


Pub