(foto) KCNA: Prima apariție în public a liderului de la Phenian, Kim Jong-un, după o absență de 3 săptămâni

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a participat vineri la inaugurarea unei fabrici de îngrăşăminte, informează agenţia de ştiri KCNA, raportând astfel prima apariţie publică a liderului de la Phenian după trei săptămâni de absenţă în care zvonurile privind starea sa de sănătatea au proliferat, transmite Agerpres, cu referire la AFP.

Foto: Agerpres

„Liderul suprem Kim Jong Un taie panglica cu ocazia inaugurării uzinei de îngrăşăminte fosfatice din Sunchon”, scrie agenţia nord-coreean de ştiri.

La ceremonie „toţi participanţii au strigat ura!” când a apărut liderul nord-coreean, adaugă sursa citată, precizând că, după ceremonie, Kim a vizitat fabrica şi a fost informat despre procesul de producţie.

Prima apariție a lui Kim Jong-un, după absența de 3 săptămâni / Sursa:KCNA
Prima apariție a lui Kim Jong-un, după absența de 3 săptămâni / Sursa:KCNA
Prima apariție a lui Kim Jong-un, după absența de 3 săptămâni / Sursa:KCNA

Liderul nord-coreean nu a mai apărut în public după data de 11 aprilie, când a prezidat o întâlnire a biroului politic al Partidului Muncitoresc, partidul unic din Coreea de Nord. A doua zi, mass-media oficiale anunţau că acesta a inspectat avioane de vânătoare la o bază militară.

Semnele de întrebare referitoare la starea de sănătate a liderului Kim Jong Un s-au înmulţit după ce i s-a remarcat absenţa de la ceremoniile din 15 aprilie, considerată cea mai importantă dată din calendarul politic nord-coreean, deoarece în această zi, întreaga ţară celebrează naşterea fondatorului regimului, Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

Pentru a contracara zvonurile, pe 26 aprilie, consilierul special pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in a anunţat că liderul nord-coreean Kim Jong Un este „viu şi sănătos”.

Ieri, un cunoscut dezertor nord-coreean declara că este sigur 99% că dictatorul Kim Jong-un este mort și susținea că anunţul va fi făcut de autoritățile de la Phenian weekendul acesta.


Pub