Deputat PAS: Legea Magnitsky ar putea fi votată în prima lectură de Parlament până la sfârșitul anului

Deputatul PAS, Radu Marian, susține că Legea Magnitsky ar putea fi votată în prima lectură de Parlament până la sfârșitul anului. „Asta înseamnă că propaganda unor grupuri criminale de la noi nu va mai putea ajunge la televizoarele și radio-urile moldovenilor”, a menționat deputatul. 

Foto: UNIMEDIA

„Doamna Prim-Ministru Natalia Gavrilița și Ministrul Sergiu Litvinenco au prezentat proiectul Legii Magnitsky. Această lege va permite statului să aplice sancțiunile internaționale asupra unor indivizi și pe teritoriul Republicii Moldova.

Una din cele mai importante noutăți este faptul că licențele televiziunilor și instituțiilor media care aparțin sau sunt afiliate persoanelor sancționate, vor fi retrase. Aceste canale media nu vor mai putea activa. De asemenea, nu vor putea activa nici canalele TV/radio care promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale.

Asta înseamnă că propaganda unor grupuri criminale de la noi nu va mai putea ajunge la televizoarele și radio-urile moldovenilor.

Iată alte noutăți pe care le mai include proiectul de lege:

1) se stabilește care sunt persoanele sancționate la nivel internațional care vor fi vizate de lege, dar și persoanele afiliate direct de cei sancționați.

2) toți cei care vor fi incluși într-o listă de sancțiuni de tipul listei Magnitsky, existente în Statele Unite ale Americii, li se vor îngheța toate bunurile. Asta înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane.

3) va fi interzisă punerea la dispoziția persoanelor respective a oricăror bunuri, după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane, cum ar fi: deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite etc.

Planificăm să votăm proiect de lege în prima lectură în Parlament până la sfârșitul anului”, a menționat Radu Marian.

Legile de felul dat sunt emanația unor politici represive, dictatoriale și au drept scop de a băga frica în societate, și de a anihila o gândire limpede, critică și pluralistă!

Guvernul anunță lansarea legii Magnitsky, un proiect care transpune sancțiunile internaționale în legislația RM. Potrivit ministrului Justiției, proiectul conține prevederi care vor clarifica detaliat care anume persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor sancțiuni transpune în legislația RM. Mai multe detalii la subiect, Litvinenco a oferit în cadrul unei conferințe de presă, după anunțul Londrei de a-l include pe Șor și Plahotniuc în în lista sancțiunilor Marii Britanii.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor și fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii, anunță într-un comunicat de presă ambasada Marii Britanii la Chișinău. Potrivit anunțului, activele deținute de aceștia pe teritoriile sale vor fi înghețate.

În iulie 2022, liderii republicani și democrați din comisiile pentru relații externe din ambele camere din Congresul SUA au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care îi cer să introducă sancțiuni personale împotriva omului de afaceri Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

În octombrie anul curent, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor. Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Oficialul a menționat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Astfel, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Totodată, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.

După ce Statele Unite a anunțat sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a susținut că „cetățenilor Republicii Moldova li s-au făcut dreptate și că sancțiunile impuse pe scară internațional pentru Plahotniuc și Șor vor deschide calea acestora spre instanța de judecată”.

Anterior, s-a vehiculat ipoteza că Iaralov ar fi „coordonatorul jafului miliardului din sistemul bancar sau cel care a venit cu ideea schemei”. Despre asta au anunțat fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, dar și fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac.

Numele lui Seghei Iaralov a fost pronunțat și de fostul premier Vlad Filat, în luarea sa de cuvânt de la tribuna Parlamentului, de pe 15 octombrie 2015 când a fost reținut, dar și de fostul premier Ion Sturza.

La 2 noiembrie 2019, președintele de atunci al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a anunțat că fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc, care este anunțat în căutare internațională și interstatală, și Serghei Iaralov ar deține dublă identitate în Republica Moldova. Potrivit lui Moțpan, documentele ar fi fost eliberate atunci când în funcția de director al Agenției Servicii Publice (ASP) era Serghei Răilean, care ar fi finul de cununie al actualului lider PDM, Pavel Filip.


Pub