(video) Stamate: Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal pe licitația de la Aeroport

Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal privind licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău. Declarațiile au fost făcute de deputata PAS, Olesea Stamate, la ședința de astăzi a Parlamentului, care l-a întrebat pe șeful CNA, Alexandru Pînzari, dacă investigațiile nu vor fi dublate, având în vedere că CNA a pornit un proces administrativ.

Foto: UNIMEDIA

Olesea Stamate l-a întrebat pe șeful CNA, Alexandru Pînzari, dacă acțiunile CNA și ale PA pe cazul Aeroportului nu se vor contrapune, în condițiile în care ambele instituții au pornit câte o anchetă pe acest caz – una penală și alta administrativă.

„Cum sesizați dumneavoastră această delimitare a competențelor și dacă va fi colaborare, pentru că, pe alocuri, totuși veți colabora cu Procuratura Anticorupție, din câte înțeleg. Nu veți face anumite proceduri paralele? De exemplu, nu știu. Într-un răspuns recent al CNA a spus că a inițiat o procedură administrativă pe cazul Aeroport, astăzi vedem că PA a inițiat un proces penal pe cazul Aeroport. Ele fac parte din aceeași investigație sau ele sunt separate? Nu există riscul ca anumite procese să meargă în paralel, să fie dublate?”, a întrebat Stamate.

„Nu există riscul, pentru că noi constatăm că există dubla examinare și noi între noi comunicăm și vedem cine examinează în continuare conform competenței și prejudiciului”, i-a răspuns Alexandru Pînzari.

Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat, pe 25 martie 2024, că prelungește termenul de desfășurare a Licitației Publice pentru spațiile comerciale cu încă 3 săptămâni. Asta după ce doar o companie, Lagardere, a depus dosarul până la expirarea primului termen stabilit.

82 la sută dintre moldoveni consideră că Aeroportul din Chișinău trebuie să rămână în posesia statului și doar 11 procente cred că acesta ar trebuie concesionat. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie, realizat de IMAS, în luna ferbuarie.

Bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat o scrisoare din partea celei mai vechi companii din domeniul vânzărilor în aeroporturi - Gebr. Heinemann, care confirmă că prevederile din caietul de sarcini sunt cel puțin dubioase și păguboase pentru stat. Mesajul a fost expediat către aeroport încă în perioada primei licitații, care a eșuat, după ce la ea s-au înscris doar scandaloasele Lagardere Travel Retail și LeBridge.

Autoritatea Proprietăți Publice și Aeroportul Chișinău a anunțat, pe 18 ianuarie 2024, că au scos la licitație spațiile din zona Travel Retail & Food din incita Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute ca Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Anunțul a stârnit un val de acuzații, iar licitația s-a lăsat cu scandal.

Mai multe persoane au afirmat că licitația privind transmiterea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău ar fi trucată, iar caietul de sarcini ar fi fost scris în favoarea unei companii franceze.

Acuzațiile au fost respinse de către reprezentanții PAS, însă Olesea Stamate, deputat PAS, a declarat că s-ar simți deranjată dacă această companie ar câștiga licitația, deoarece astfel s-ar confirma zvonurile de până acum.

Andrei Spînu a afirmat că scandal din jurul licitației de la Aeroport este generat de grupul criminal Șor. „Eu nu am nicio treabă cu compania despre care se vorbește. Să fie clar”, a declarat ministrul.

Într-un final, prima licitație a fost anulată, pe motiv că ar fi fost „sabotată”, iar Guvernul a anunțat noi termene pentru a da în chirie spațiile comerciale din Aeroport.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a venit cu mai multe explicații, după scandalul pe licitația spațiilor comerciale de la Aeroport, care a fost anulată în ultimul moment. „Au fost identificate carențe, s-a lansat o anchetă internă și ne vom clarifica”, a declarat oficialul.


Pub