(doc) Congresmeni SUA, cu scrisoare deschisă către Biden: Îi cer să introducă sancțiuni personale împotriva lui Plahotniuc, Șor și Platon

Liderii republicani și democrați din comisiile pentru relații externe din ambele camere din Congresul SUA au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care îi cer să introducă sancțiuni personale împotriva omului de afaceri Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Anunțul a fost făcut de către directorul executiv WatchDog, Valeriu Pașa.

Foto: Colaj UNIMEDIA
„Este foarte important că este o susținere bipartizană și încă și bicamerală! Mai rar când se reușește mobilizarea senatorilor și membrilor Camerei Reprezentanților și încă și din ambele partide pentru o singură cauză. Este un semn extraordinar de suport pentru Republica Moldova, pentru dreptatea în țara noastră. Iar asta în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Putin sare în apărarea lui Șor. Mă bucur că am reușit să contribui împreună cu colegii ca acest demers să devină posibil!”, a scris Valeriu Pașa.

„Statele Unite trebuie să ajute Chișinăul nu numai să atenueze impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra stabilității și prosperității Moldovei, dar, de asemenea, să continue să sprijine puternic reforma democratică a Guvernului și agenda anticorupție. Președintele Sandu și Guvernul au întreprins pași semnificativi pentru a-și demonstra angajamentul de a prioritiza eforturile pentru a elimina corupția. Cu sprijinul Statelor Unite, guvernul moldovean lucrează pentru implementarea verificării externe, independente a judecătorilor, procurorilor și organele de supraveghere reelevante, pentru a elimina actorii judiciari corupți.

În timp ce Statele Unite au impus restricții privind oferirea de vize oligarhului moldovenesc Vladimir Plahotniuc, alte figuri notoriu corupte nu s-au confruntat până acum cu sancțiunile SUA sau cele internaționale. Folosirea mai puternică a sancțiunilor de către autoritățile SUA existente pentru a desemna moldoveni cleptocrați vor întări eforturile guvernului moldovenesc de a întări statul de drept, precum și vor descuraja actorii corupți. Mai mult, multe dintre aceste figuri corupte servesc și ca vectori ai influenței maligne rusești”, se menționează în document, făcându-se referire la Laundromat.

„Sancţionarea personalităţilor corupte din Moldova ale căror acţiuni destabilizează ţara şi împiedică statul de drept este esențială pentru a ne asigura că Guvernul Republicii Moldova își realizează pe deplin agenda pro-democratică, își construiește rezistența la influența malignă a Rusiei și își menține traiectoriul”, mai precizează congresmenii, în scrisoarea adresată președintelui SUA.

Moldova Glomag Trigger Letter Final by UNIMEDIA on Scribd





Pub