Linkuri accesibilitate

Patru batalione pe flancul estic nu amenință Rusia, declară comandatul forțelor NATO


Generalul american, Curtis Scaparrotti, comandantul forțelor NATO (foto arhivă)
Generalul american, Curtis Scaparrotti, comandantul forțelor NATO (foto arhivă)

Întărirea prezenței militare NATO în țările baltice este necesară pentru a contracara „acțiunile agresive” ale Rusiei, a declarat comandantul forțelor NATO, generalul american Curtis Scaparrotti.

Într-un interviu cu Europa Liberă, cu ocazia summit-ului NATO de la Bruxelles, Scaparrotti a mai declarat că cele patru „batalioane suplimentare” staționate în țările baltice și Polonia în ultimele luni, nu reprezintă nici o amenințare pentru Rusia.

„Dar patru batalioane pot descuraja orice agresiune din partea Rusiei când vine vorba de frontierele NATO” a precizat generalul american.

Întrebat dacă Rusia este o amenințare sau un potențial aliat al NATO și al Statelor Unite, generalul Scaparrotti a declarat că și-ar dori ca Rusia să fie „un membru productiv al Europei, dar pentru asta trebuie să respecte ordinea și legislația internaționale”.

Referitor la activitatea Rusiei în Ucraina, Scaparrotti a declarat că NATO nu acceptă „ocupația peninsulei Crimeea, adică a Ucrainei și nici prezența ei (a Rusiei) în estul Ucrainei”. În acest context, el a apreciat summit-ul Trump-Putin din 16 iulie drept expresia unei duble strategii, care combină „forța” cu „dialogul”.

XS
SM
MD
LG