Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin este „un rival”, nici prieten, nici dușman... (VIDEO)


Președintele Trump la conferința inopinată de presă de la Bruxelles
Președintele Trump la conferința inopinată de presă de la Bruxelles

Pe marginea conferinței de presă dată de liderul american înaintea plecării de la summitul de la Bruxelles.

Președintele american Donald Trump a reafirmat sprijinul „foarte puternic” al Statelor Unite pentru NATO „mai ales din cauza energiei țărilor membre, a sumelor de bani pe care sunt dispuse să le cheltuiască, sume suplimentare”. La o conferință de presă inopinată, organizată înainte de plecarea de la summit-ul de la Bruxelles, Trump susținut că aliații s-ar fi declarat dispuși să investească, suplimentar, pînă la „40 de miliarde de dolari”, mai ales pentru că Statele Unite ar acoperi în acest moment „aproape 90%” din costurile NATO.

Mărirea cheltueililor pentru apărare, decisă în aceste două zile la Bruxelles, face - în opinia președintelui Trump - din NATO o organizație mult mai puternică, ceea ce „nu este în avantajul Rusiei”, a remarcat el.

Liderul american a reluat ideea că odată ce toate țările ajung la un buget al apărării de 2% din PIB, trebuie să se treacă la nivelul următor, de 4%.

Președintele Rusiei este „un rival”, nici prieten, nici inamic, a declarat președintele american Donald Trump la plecarea de la summit-ul NATO de la Bruxelles.

Trump spune că Putin este 'un rival' nu un 'dușman'
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00

Luni, la Helsinki, Trump se întâlnește prima dată, separat, cu președintele Vladimir Putin. Referitor la agenda lui pentru acest summit, Trump a declarat ziariștilor, că va discuta despre Siria și Ucraina, dar îi va pune și „întrebarea voastră preferată [a jurnaliștilor], dacă s-a amestecat în alegerile noastre”.

În ianuarie 2017, serviciile americane de informații au dat publicității un raport care confirmă faptul că Rusia a încercat activ să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016, în ultima fază a campaniei, în favoarea lui Trump. Acuzația este respinsă categoric de Moscova, dar a devenit subiectul mai multor anchete ale Congresului american și a dus la numirea unui procuror independent care încearcă să stabilească dacă membri ai campaniei electorale a lui Trump au colaborat, cu bună știință, cu Rusia.

Trump a precizat că nu are mari așteptări de la întâlnirea de la Helsinki, dar că țelul său final ar fi „eliminarea armelor nucleare din lume”.

Întrebat din nou care este poziția sa față de anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Rusia, Trump a reamintit din nou că anexarea a avut loc în timpul președinției Obama, care ar fi tolerat după aceea ca Rusia să investească „miliarde de dolari” în peninsulă, inclusiv în construcția unui pod (inaugurat pe 15 martie 2018). „Eu nu aș fi permis acest lucru”, a susținut Trump care a declarat că nu este „mulțumit” cu situația existentă, fără a elimina însă în mod clar posibilitatea ca administrația sa să-și schimbe poziția. Anexarea peninsulei Crimeea a fost cauza pentru care Statele Unite și aliații europeni au impus o serie de sancțiuni Rusiei, care au afectat economia rusă și sunt și astăzi în vigoare.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG