Linkuri accesibilitate

„Politica a devenit cel mai profitabil business în ţara noastră”


La sfîrșit de săptămînă cu EL, Valentina Ursu și invitații ei de la Cahul: omul de afaceri Vasile Petrenco, lectorul univ. Petru Botezatu, și primarul Nicolae Dandiș.

Acordul Alianței pentru Integrare Europeană 3 a fost semnat. Cei trei lideri au reluat vechile promisiuni, prioritare rămân a fi integrarea europeană și lupta împotriva corupției. Și aceasta după ce partenerii de dezvoltare ai țării se arată tot mai îngrijorați de legăturile dintre afaceri și politică în Moldova. Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău Pirkka Tapiola recent declara că „este foarte rău atunci când frontiera dintre interesele naționale și cele personale este ștearsă”.

Businessmanul de la Cahul, Vasile Petrenco, face o analiză a modului în care simbioza stat-mediu de afaceri a generat actele de corupție în țară. În opinia sa, un om de afaceri cu venituri de zeci de mii de euro pe lună nu are de ce să facă politică pentru un salariu de doar câteva mii de lei.

În discuție cu Valentina Ursu
În discuție cu Valentina Ursu

Vasile Petrenco: „Politica a devenit cel mai profitabil business în ţara noastră. Când se face un furt, se face o crimă, dar când se fură întreg poporul, aceasta deja e politică... Mai ales după majorarea preţurilor la gaze, la energia electrică, e trist de tot. Noi de parcă am trăi în ţara lui Papură Vodă, ţară în care legile lucrează foarte prost şi în care, practic, lipseşte conducerea.”

Europa Liberă: Dar businessmanul care a ajuns în politică, în legislativ, a venit să îmbunătăţească cadrul legal, să facă legea?

Vasile Petrenco: „Da. Aparent, pe dinafară aşa vorbesc asemenea politicieni-businessmeni. Sunt şi eu din mediul de afaceri, dar, desigur, e incomparabil cu acei mari businessmeni care fac politică în ţara aceasta. Sunt din domeniul micro-întreprinderilor, însă sunt categoric împotrivă ca businessmenii să conducă ţara. Ei trebuie să se ocupe în domeniul lor, în domeniul businessului şi, desigur, să influenţeze politicul.”

Europa Liberă: Dar cum să-l influenţeze?

Vasile Petrenco: „Politicul trebuie de păstrat curat şi trebuie să lucreze în interesul ţării, al poporului. Fiindcă la noi, dacă ne uităm sus, cunoaştem în general cine ce business are, şi în mare parte el e în detrimentul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Care domenii sunt acaparate de către businessmenii politicieni?

Vasile Petrenco: „De exemplu, în domeniul gazelor, energiei electrice au apărut intermediari, aşa-numiţi businessmeni, care procură, de exemplu, de la Cuciurgan energia electrică, o vând la Union Fenosa şi noi achităm adăugător preţ acestor intermediari.

Sau la Moldovagaz, de pildă, se vorbeşte de unele amendamente ale domnului Simion Furdui, parlamentar. A venit cu un amendament privitor la transportarea gazelor, care a adus la aceea că noi, agenţii economici, consumatorii particulari, adăugător trebuie să achităm în jur de 300 de milioane de lei. Domnul Furdui tot are business, poftim, s-a implicat în politică. E clar că nu a făcut pe gratis un asemenea amendament, au fost interese majore. Şi iarăşi achită cine? Populaţia, agenţii economici achită. Nu e bine.”

Europa Liberă: Cum se curăţă politicul de aceste elemente numite oligarhice?

Vasile Petrenco: „Trebuie să revenim la separarea puterilor în stat. La noi s-a făcut un talmeş-balmeş, un amestec şi, în aşa caz, politicul practic dictează şi sectorul juridic, în mare măsură, şi mijloacele mass-media – televiziuni, ziare, bloggeri. Şi au derutat totalmente poporul, care nu mai

Trebuie să separăm puterile în stat, dar pentru aceasta trebuie voinţă politică...

înţelege unde să caute adevărul, cine cu adevărat îi apără interesele. Trebuie să separăm puterile în stat. Dar pentru aceasta trebuie voinţă politică. Noi greu mergem pe calea de a face regulă în acest stat. De peste 20 de ani nu putem demonstra că putem construi un stat viabil. În asemenea situaţii se caută alte soluţii.”

Europa Liberă: Şi alte soluţii care sunt, domnul Petrenco? Cine le caută? Cine vrea să aplice noile soluţii, astfel încât, să pornim şi de aici, să se separe businessul de politică?

Vasile Petrenco: „Trebuie de schimbat clasa politică în mare parte.”

Europa Liberă: Au fost alegeri.

Vasile Petrenco: „Au fost alegeri, dar oamenii totuşi au fost nevoiţi mai mult să voteze pentru un curs anumit, european, declarat, nu atât pentru exponenţii acestor partide.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră le daţi dreptate celor care spun că oligarhii nu ar fi interesaţi să continue Republica Moldova acest parcurs european?

Vasile Petrenco: „Nu toţi. Însă în mare parte, dacă au venituri fabuloase sau, cum spunea cândva teoria marxist-leninistă, dacă i se dă mai mult de 300% beneficiu, atunci el vinde şi părinţii. Aşa şi în cazul de faţă. Cineva a pierdut cu totul măsura banului.”

Europa Liberă: Unde sunt mai mulţi oligarhi: pe eşichierul politic de stânga sau pe cel de dreapta? Sau aceasta nu contează?

Vasile Petrenco: „Cred că nu contează. Însă supără faptul că pe dreapta totuşi au devenit mai puternici de când au ajuns la putere din 2009. Oligarhii noştri desigur că, dacă comit încălcări grave, sunt şantajabili. E risc pentru ţară în general, dacă sunt şantajaţi din afara ţării. Eu cred că avem oligarhi care sunt şantajaţi din partea de Est, de unde vine gazul, energia electrică. Şi sunt alţii, care e posibil să stopeze această influenţă, dar totuşi cu reflecţii mai pozitive pentru ţară, din altă parte.”

Europa Liberă: Dar credeţi că există o diferenţă între felul cum se afirmă oligarhia mai la Est şi mai la Vest de Moldova?

Vasile Petrenco: „Există totuşi diferenţe. Fiindcă valorile sunt altele. La Vest sunt cu totul altele, acolo totuşi se pune prioritate pe democraţie, pe legislaţie, pe respectarea drepturilor omului. Dar în altă parte, în Rusia, vedem ce se face. Oligarhul care e subordonat din partea Rusiei sigur că duce cu totul altă politică, în detrimentul ţării. Dar în partea cealaltă, dimpotrivă, posibil să poată influenţa şi, de pildă, alianţa care a semnat acordul politic.”

Europa Liberă: Domnule Petrenco, dumneavoastră reprezentaţi mediul de afaceri. Banul strică omul?

Vasile Petrenco: „Depinde de om. Banul mare, cred, în mare măsură totuşi reduce moralitatea omului, chestiile de moralitate, de cinste.”

Europa Liberă: În Moldova cu bani poţi cumpăra orice şi pe oricine?

Vasile Petrenco: „În Moldova cu bani mari se poate de cumpărat aproape tot. Pot fi mici excepţii, unii judecători, procurori, poliţişti, politicieni care nu sunt factori decisivi, poate că rezistă la forţa banului. Însă în rest, cum se spune, banul e ochiul dracului.”

Europa Liberă: Ce faci cu banii mulţi, când îi ai? Şi de ce vrei încă mai mulţi să ai?

Vasile Petrenco: „Cred că este o boală. Aceasta, mai degrabă, pot explica cei din domeniul psihologiei. Fiindcă viaţa nu este veşnică şi, la urma urmei, viaţa noastră se măsoară cu faptele bune, lucrurile bune pe care le facem şi rămân după noi şi nicidecum cu bani. Cu bani îi punem în pată şi pe urmaşii noştri, pe copii, pe nepoţi ş.a.m.d. Eu cred în legătura între a face bine şi rău şi partea inversă a monedei, numaidecât dacă ai făcut rău, rău ai să primeşti până la urmă.”

Europa Liberă: Dar ce impact are cumpărarea votului, cumpărarea alegătorului?

Vasile Petrenco: „Are impact negativ în toate domeniile – economic, social. Însă el e de scurtă durată.”

Europa Liberă: Dar lumea nu se dă în lături să nu ia banul de la politician, atunci când e vorba de alegeri.

Vasile Petrenco: „Da. E posibil că mulţi actuali primari sau acei care au fost candidaţi şi nu au trecut, inclusiv consilieri, au folosit banii şefilor pentru a-şi organiza campanii electorale. Fiindcă au fost cheltuieli substanţiale, el nu avea de unde să ia aşa bani. Eu nu exclud că au fost bani şi de la Banca de Economii, nu exclud că au fost implicaţi în campanii electorale proprii.”

Europa Liberă: Cel sărac se bucură de aceşti bani pe care îi dă politicianul, manipulându-l?

Vasile Petrenco: „Cel sărac mai puţin primeşte bani. Poate un mic cadou, un mic prezent primeşte de la candidatul care vrea să acceadă şi el la putere, vrea să vină şi el la treucă, dacă e om cu aceleaşi viziuni ca şeful de sus.”

Europa Liberă: O constatare auzită aici, la Cahul, că dacă fură cei de sus, de ce să nu se fure şi mai jos. Din contra, poate cetăţeanul trebuie să gândească raţional?

Vasile Petrenco: „E destul de veridică zicala „Fiecare popor îşi merită conducerea”. Dacă marea parte a cetăţenilor gândeşte în felul acesta, el fără mari reproşuri, gânduri îi votează pe cei care fură.”

Europa Liberă: De ce aceste exemple negative molipsesc?

Vasile Petrenco: „Dacă în societate furturile, corupţia, narcomania, criminalitatea depăşesc 50% în rândul cetăţenilor, în aşa caz societatea nu mai poate fi îndreptată prin metode democratice. Prin alte metode, revoluţionare, da, se poate. De exemplu, cum s-a făcut super regulă în Singapore, care are cel mai înalt nivel de viaţă din lume. A venit o persoană şi a făcut regulă în ţară, nu mai este corupţie, nu mai este criminalitate absolut deloc. Cred că şi nouă, la perioada aceasta de tranziţie, ne trebuie o mână forte.”

Europa Liberă: Ce înseamnă o mână forte? Un dictator?

Vasile Petrenco: „Da. Dar un dictator care să aplice legislaţia aşa cum e scrisă. Alte metode istoria nu prea cunoaşte. În aşa mod evolutiv e foarte greu de făcut regulă, mai ales în situaţia când, cum am spus, trece de 50%.”

Europa Liberă: Meditaţi asupra acestor stări de spirit din societate? Mă refer la intersecţia oligarhiei cu politicul.

Vasile Petrenco: „Desigur. Fiindcă dacă te consideri un cetăţean activ, pe lângă faptul că suntem foarte ocupaţi, am spus că am o mică întreprindere, riscurile sunt mari. Însă ca cetăţeni activi ne interesăm ce se petrece sus, ce perspective ne aşteaptă, care ar fi soluţiile de ieşire din situaţia aceasta. E cam trist.”

Europa Liberă: Aţi cerut vreodată protejare din partea politicului pentru afacerea pe care o practicaţi?

Vasile Petrenco: „Protejarea politicului am cerut-o la nivel local, pentru ca să se respecte legislaţia, nu pentru că e interesul meu personal sau cu încălcări. Avem problema comerţului stradal în Cahul, extraordinar de complicată. Eu nu cred că mai este o localitate în republică unde peste o mie de oameni, indiferent de temperatură, stau în stradă, pe asfalt şi vând lactate, peşte, carne, tot ce doriţi se vinde în stradă. E ceva incredibil.

Printre altele, este un rezultat al activităţii timp de 16 ani a Partidului Comunist, cu două instrumente – secera şi ciocanul. Vedeţi la ce a adus. Şi acum un candidat independent, devenit primar, domnul Dandiş, încearcă să facă regulă. Însă aceasta e o problemă colosal de grea.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi dumneavoastră faptul că omul care este implicat în business are iniţiativă, are pricepere, are competenţă şi merge cu aşa-zisul „otkat” la politician? Ce e putred la mijloc?

Vasile Petrenco: „Politicianul e putred, mediul care s-a format. Deja mulţi antreprenori sunt nevoiţi, fiindcă, practic, altă soluţie nu există. Ca să rezolvi o problemă oarecare, e nevoit să meargă cu „otkatul”.

Europa Liberă: De ce dumneavoastră nu mergeţi cu acest „otkat”? Şi de ce nu pot mulţi alţii ca dumneavoastră să renunţe la aceasta?

Vasile Petrenco: „Eu nu merg, fiindcă am o mică afacere. Şi în mare parte, întrebările pe care le-am avut, problemele de rezolvat cu administraţia publică locală le-am rezolvat anterior în mod legal. Dar în rest, cred că e foarte obijduitor, de pildă, când un investitor străin vine cu intenţii bune de a face investiţii, cu implicarea a sute de locuri de muncă şi lui i se cere „oktak”.

Eu cunosc că aşa situaţii au fost şi la Cahul. Iată aici e foarte obijduitor. În rest, iarăși, s-a format o practică. Şi lecuirea trebuie să meargă de sus, prin voinţă politică. Noi, de jos, cei care le dăm votul şi, practic, le dăm posturi înalte, putem influenţa, dar nu prea sunt alternative.

În societate s-a format viziunea că avem patru-cinci partide principale şi trebuie să-i obligăm pe dânşii să lucreze cum se cuvine. La momentul acesta trebuie să se gândească şi cei de sus, pe interior, să mai schimbe şi ei liderii. Dar cum să-l schimbi, dacă el stă cu sacul de bani, el finanţează partidul?”

Europa Liberă: Transparenţa ar salva situaţia?

Vasile Petrenco: „Transparenţa e unul dintre factorii foarte importanţi. Fiindcă cred că într-o măsură oarecare şi oligarhii noştri inclusiv, factorii de decizie din acest stat se tem totuşi de opinia publică.”

Europa Liberă: Presiunea străzii ar putea să-i mai responsabilizeze?

Vasile Petrenco: „Presiunea străzii şi a mass-media, a străzii cred că în primul rând. Însă aici oamenii trebuie să fie atenţi, să înţeleagă exponenţii, liderii care organizează strada, să nu fie şi ei dirijaţi din umbră de oligarhi în lupta lor între ei, dar într-adevăr să exprime doleanţele poporului. Fiindcă iarăşi se vehiculează, să crezi sau să nu crezi, că chiar şi platforma „Demnitate şi Adevăr” sunt pe la spate dirijaţi din umbră de oligarhi. Şi pune pe gânduri, fiindcă tot e posibil.

Optimismul personal îl mai păstrez. Fiindcă când nu este altă alternativă, deja cred că înţeleg şi acei de sus că la un moment dat poate exploda tot şi în aşa caz pierd şi ei. Însă, la general, nouă ne lipseşte acest spirit de iniţiativă în domeniul businessului, antreprenoriatului.”

Europa Liberă: Şi integritatea morală.

Vasile Petrenco: „Da. Şi integritate morală. Puţină atenţie se acordă la educaţia economică, educaţia financiară. Încă de pe băncile şcolii acestea trebuie educate, oamenii trebuie să fie pregătiţi. Până la urmă, oamenii trebuie să se îmbolnăvească de spiritul antreprenorial, de a face business, de a fi om liber. Şi în aşa caz, desigur, devii cetăţean activ, vei lupta pentru anumite drepturi, te vei pune pe gânduri pentru cine votezi, cum votezi, cum se dezvoltă localitatea ta. Aceasta e viaţa.”

***

Legislativul ar trebui să fie format din deputați independenți financiar care nu intră în politică pentru a face șpăgi. Trebuie să fie majoritari oamenii care se duc dezinteresat în Parlament, sugerează lectorul universitar de la Cahul, Petru Botezatu.

Petru Botezatu: „Ceea ce se întâmplă astăzi în politica moldovenească denotă o situaţie nu tocmai încurajatoare pentru întreaga populaţie a ţării, chiar aş spune o situaţie care generează o stare de lipsă de motivare, o stare de deznădejde la populaţie.”

Europa Liberă: Se zice că Moldova ar fi un stat captiv. La ce gând vă duce această constatare?

Petru Botezatu: „Republica Moldova, tot ce mişcă în ţara aceasta, dacă cităm un vers eminescian, se află la cheremul câtorva persoane, care controlează totul, inclusiv prin organizaţiile financiare, prin justiţie, prin tot ce înseamnă control şi instituţii de forţă şi tot ceea ce înseamnă constrângere ş.a.m.d. Controlează, evident, în interesul lor pecuniar, financiar, nu ştiu de care, al relaţiilor ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Şi de ce interesul lor nu se intersectează cu interesul cetăţeanului, cu interesul statului?

Universitatea din Cahul
Universitatea din Cahul

Petru Botezatu: „Pentru că sunt lucruri invers proporţionale. Cu cât statul Republica Moldova va fi mai dezvoltat, cu cât bunăstarea populaţiei va fi mai mare, cu atât va fi mai greu de manipulat populaţia, cu atât va fi mai greu, dacă îmi permiteţi să mă exprim simplu, ca la ţară, de băgat mâinile în buzunarele oamenilor şi de trăit împărăteşte pe sărăcia, pe neajunsurile acestor oameni. Pentru că de ce am aşteptat ca lucrurile să meargă mult mai bine, lucrurile au mers invers, au mers mai prost în ultimul timp.”

Europa Liberă: În alte state oamenii bogaţi fac acţiuni de caritate, filantropice, îi ajută pe cei mai năpăstuiţi de soartă. În Moldova gesturile acestea sunt prezente?

Petru Botezatu: „Aceste gesturi sunt făcute exclusiv din punct de vedere electoral, pentru a spori imaginea unor personaje politice. Eu nu ştiu dacă se mai întâmplă în alte ţări ca lumea să gândească în felul următor – dacă au furat mult, înseamnă că vor veni şi ne vor da şi nouă – lucruri care s-au întâmplat în unele localităţi, în care au ajuns la cârma localităţilor respective oameni care sunt suspectaţi de înaltă corupţie, de spălare de bani. Nu este problema doar în personajele respective, este problema în mentalitatea societăţii din Republica Moldova, care a fost adusă în condiţia în care să gândească astfel.”

Europa Liberă: Dacă aceşti oameni s-ar da într-o parte, ar face doi paşi în urmă, vin alţii care să se bucure de mai mare încredere din partea cetăţeanului?

Petru Botezatu: „Problema, dacă o privim din punct de vedere electoral, dar aceasta înseamnă schimbarea puterii şi raporturilor de forţă, din păcate în cei 25 de ani de existenţă a Republicii Moldova oamenii o dată cu speranţa şi a doua oară au votat din răzbunare.

Din păcate, acest cerc vicios este un perpetuum mobile, nu se schimbă să votăm odată cu aşteptările şi pe urmă să votăm aceiaşi oameni, să-i votăm încă o dată pentru că şi-au onorat promisiunile. Nu se întâmplă acest lucru. Chiar şi rata de participare la vot, care este foarte mică, arată că foarte multă lume nu mai ştie dacă mai merită cineva să aibă încredere.”

Europa Liberă: Cine le poate lua locul acestor oligarhi ajunşi în politică? Există astăzi persoane care să vrea să se implice, să aibă pricepere, competenţă, să fie susţinute de către cetăţeni?

Petru Botezatu: „Eu cred cu tărie, sunt sigur că în Republica Moldova există oameni oneşti, există oameni bine pregătiţi, inclusiv persoane care au făcut studii în afara ţării şi care ar putea gestiona statul Republica Moldova mult mai bine decât se întâmplă acum.

Or acum nu din lipsă de cunoştinţe se gestionează prost, ci se gestionează prost absolut intenţionat. Şi în unele instituţii apar astfel de persoane, din păcate. Părerea mea este că sistemul îi compromite la un moment dat. Eu cred că lucrurile trebuie privite mult mai complex şi eradicarea acestor fenomene negative, sunt adeptul intervenţiilor chirurgicale – doare, dar este necesară o terapie de şoc. Şi, din păcate, impasul în care se află acum Republica Moldova demonstrează că acest lucru se poate întâmpla doar cu sprijin din afară, deci, acelaşi procuror european despre care se vorbea şi alte lucruri care ar ajuta Republica Moldova să iasă din acest impas.”

Europa Liberă: Dar pe care eşichier politic, de stânga sau de dreapta, ar fi mai mulţi oligarhi care au ajuns în politică?

Petru Botezatu: „Nu am făcut o statistică. Dar vreau să spun că la noi nu există partide doctrinare, nu există oameni de stânga şi oameni de dreapta. Există oameni care vor să facă bani şi care folosesc atât electoratul de dreapta, cât şi electoratul de stânga, în momentul în care acest lucru le este confortabil şi este oportun pentru a-şi conserva ceea ce au dobândit, fie a-şi spori activele, veniturile ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar politicienii care au acaparat bani mulţi ce fac cu aceste finanţe, cu aceşti bani pe care i-au acumulat?

Petru Botezatu: „Cred că este vorba de o lăcomie excesivă. Bineînţeles că unii trăiesc într-un lux nemaipomenit, în condiţiile în care marea majoritate a populaţiei îşi duce zilele de azi pe mâine. Noi vedem oameni care îşi procură automobile de lux, oameni care îşi întreţin copiii în şcoli prestigioase din afara ţării şi oameni care cheltuie pentru aceste lucruri nu puţini bani.

Nu ar fi o problemă în condiţiile în care ar fi nişte oameni care au nişte afaceri foarte bine puse la punct, oameni care au demonstrat în 10-20 de ani că au început de la zero şi încet-încet au ajuns la un anumit capital. Dar e vorba de nişte funcţionari publici, fie că e vorba de vamă, fie că e vorba despre fisc ş.a.m.d., ştim şi noi care sunt salariile în domeniul public. Şi atunci îţi pui întrebarea: de unde vine această diferenţă dintre ceea ce primesc de la stat şi ceea ce îşi permit să cheltuie?”

Europa Liberă: Dar acest microb, care a ajuns în vârful puterii, mă refer la aceşti reprezentanţi ai oligarhiei, se face simţit şi la nivel de mai jos?

Petru Botezatu: „Bineînţeles că se face simţit.”

Europa Liberă: Şi oligarhii, să admitem, din Parlament, din guvern sunt modele pentru aceştia de jos?

Petru Botezatu: „Exact. Sunt modele, pentru că din cât pot eu înţelege, din ceea ce îmi dau seama, există anumite structuri, anumite scheme, anumite caracatiţe care funcţionează începând de la cel mai jos nivel al structurilor care fac bani şi continuă până la vârful piramidei. Evident, constituie modele. Şi spuneam la începutul acestei discuţii, generează o stare de lipsă de motivaţie.

Pentru că lumea îşi pune întrebarea: de ce aş munci eu cinstit, de ce aş fi eu foarte onest în condiţiile în care abia îmi duc ziua, de azi pe mâine, şi cei de la putere fură cu miliardele, pierd saci cu bani prin Chişinău, de parcă ar pierde un portmoneu cu 50 de lei ş.a.m.d. Deci, atunci când s-ar vedea că la nivel central există anumite rigori, funcţionează legea, s-ar întâmpla şi la nivel local acelaşi lucru.”

***

Pentru că în Republica Moldova e mare gradul de corupție, trebuie de vorbit despre o modalitate prin care mediul de afaceri poate fi vindecat de tentația de a da șpagă, iar sectorul de stat să nu mai primească atenții. Este părerea exprimată de primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș.

Europa Liberă: Nicolae Dandiş, primarul de Cahul, poate bănui ce e în capul oligarhului politician, politicianului oligarh?

Nicolae Dandiș: „Primul lucru ţine de dorinţa de a proteja ceea ce au acumulat. Şi sunt sigur că anumite lucruri se fac în ţara aceasta pentru a nu admite ca cineva să îi lipsească de bunurile pe care le-au agonisit mai curat sau mai puţin curat mai mult timp.. Dacă le-ar garanta cineva acum că nu se ating de bunurile furate, posibil unii s-ar mai linişti. Acesta e primul lucru – protejarea. Şi există fenomenul lăcomiei, care nu are limită, dacă cei care s-au învăţat cu puţin, apoi cu oleacă mai mult îşi doresc, prin progrese, să acumuleze mai mult decât au.”

Europa Liberă: Dar această mentalitate a politicianului oligarh compromite parcursul european al Moldovei?

Nicolae Dandiș: „Evident. Atunci când nu există corectitudine, există injustiţie, corupţie şi lipsă de încredere din partea societăţii în instituţiile care trebuie să aplice legea, nu putem vorbi despre integrarea europeană, vom sta pe loc în acest proces. Aşteptările oamenilor sunt mari, dar este nevoie de lucrat ca sistem, este nevoie de ajutor, de sprijin şi din afara ţării, inclusiv de la cetăţenii noştri.”

Europa Liberă: Ce rol trebuie să joace justiţia moldovenească, ţinând cont de aceste realităţi?

Nicolae Dandiș: „Trebuie să fie garantul respectării legislaţiei. Fiecare ţară are un sistem de securitate politică, economică şi de toate genurile. Ei sunt cei care cunosc mai multe decât cei din politică şi cei din justiţie, ei văd, ştiu şi cauzele de ce se întâmplă anumite lucruri. De aceea, ar trebui să aibă un rol mai important.”

Europa Liberă: Dar dacă şi justiţia, parte din ea, e la cheremul politicianului oligarh, atunci lucrurile se schimbă în bine?

Nicolae Dandiș: „Nu. Politicienii se schimbă, dar există oameni care au informaţii, încă de înaintea construcţiei acestui stat, ce se întâmplă şi de ce se întâmplă în ţara aceasta. Şi aceia ar trebui să se gândească cum ar putea ei să se implice sau să contribuie la scoaterea de pe eşichierul politic a acelor lideri care stagnează dezvoltarea ţării. Şi nu cred că este complicat.

E lipsă de dorinţă sau cineva are interes să stea lucrurile aşa cum sunt. Iarăşi vorbim şi de integritate. Pentru că cel mai grav într-un stat este când este problematică integritatea celor care cunosc cele mai multe. Va fi greu. Nu cred că va fi vreodată posibil de făcut o frontieră clară unde sunt interese economice şi politice, tot timpul acestea vor fi întrepătrunse.

Dar este important ca cei care îşi lobează anumite interese, că au nişte interese personale sau de afaceri este una, dar aceste interese să aibă impact social sau să aibă efecte asupra societăţii, pentru că putem interpreta diferit. Dacă un om de afaceri vine cu un proiect investiţional, el vine să scoată bani, dar acel proiect investiţional aduce impact economic, social asupra unei comunităţi. De aceea, nu trebuie de văzut neapărat doar partea negativă a acestei relaţii între economic şi politic.

Evident, sunt multe situaţii când cei care au fost cândva în politică, prin definiţie, se retrag în sectorul privat, fie că îşi folosesc relaţiile pe care şi le-au format când aveau o funcţie, identifică pe parcursul activităţii nişte nişe unde se pot, probabil, face mai uşor nişte bani sau în care aceste relaţii politice îi pot ajuta să-şi crească afacerile mai rapid. Dar marea majoritate, cred eu, se construiesc pe nişte relaţii nesănătoase.”

Europa Liberă: Mulţi deputaţi, care se zice că au practicat şi continuă să practice businessul, fac legea. Deseori se pune întrebarea, problema dacă legea are de câştigat, în sensul îmbunătăţirii ei sau, din contra, ea poate să lase ferestruici pentru ca cineva să profite.

Nicolae Dandiș: „Şi da, şi nu. Sunt idei care pot veni din politic, care au interese economice şi care pot aduce beneficii pentru mai mulţi din sectorul privat sau pentru cei care cu adevărat activează în acest sector. La noi e rău faptul că în activitatea practică constataţi la un moment dat nişte obstacole legale. Şi sunt exemple. Sau propunerile care pot fi făcute de îmbunătăţire a sistemului fiscal, de exemplu, pentru că s-a lovit în activitate de anumite greutăţi sau impedimente legale, acela ştie deja că ar fi bine de îmbunătăţit legea. Trebuie de filtrat, de văzut în această propunere lucrurile care sunt valabile nu pentru o singură întreprindere. Dar în marea majoritate, dacă pornim de la buna credinţă, lumea vine să îmbunătăţească situaţia.”

Europa Liberă: Se zice că anumite partide care au acces în Parlament apără interesele anumitor segmente din economia naţională. Şi atunci se vorbeşte şi despre monopoluri, şi despre multe alte lucruri.

Nicolae Dandiș: „Oamenii bogaţi tot timpul vor dori să fie în relaţii foarte bune cu liderii politici. Chiar şi dacă nu vor avea posibilitatea să-şi promoveze anumite interese, cel puţin să nu fie deranjaţi în procesele pe care le au, caută să fie pe lângă oameni cu influenţă, pe lângă oameni cu autoritate, oameni care pot să le asigure protecţie. Dacă din această protecţie, care pe undeva este şi naturală, lumea merge mai departe pentru a folosi aceste relaţii în interes personal, aici este frontiera.

Nu este rău şi noi toţi, prin natura noastră, dorim să cunoaştem, să avem relaţii cu persoane care pot nu neapărat să ne ajute cândva, dar care pot să ne ofere un suport fie informaţional, fie ne pot facilita într-o anumită formă activitatea.”

Europa Liberă: Dar cât de mult contează integritatea morală a businessmanului care ajunge în politică şi a politicianului care lobează interesele omului de afaceri?

Nicolae Dandiș: „Integritatea contează la ambii. Dacă eşti un om de afaceri păcătos, vei deveni un politician păcătos, sau pur şi simplu îţi vei schimba eticheta. Şi invers, dacă fiind politician integritatea ta nu a fost tocmai care trebuie, vei nimeri în sectorul de afaceri într-o situaţie şi mai gravă.”

Europa Liberă: Ce relaţie vreţi dumneavoastră, ca şef al administraţiei locale de la Cahul, să o aveţi cu reprezentanţii mediului de afaceri? Şi ştiţi că foarte mult se discută şi despre aceste „otkaturi” cu care vin cei care practică businessul la autorităţile locale.

Nicolae Dandiș: „Din păcate, astfel de practici în toată ţara lumea cunoaşte. Aceasta a fost şi la Cahul în multe situaţii. Cel puţin cu Dandiş nu vor merge la Cahul la astfel de lucruri. Le-am spus ferm că eu îmi doresc să construiesc cu sectorul privat o relaţie transparentă, sinceră. Cei care vor dori să lucreze nu numai pentru ei, dar şi pentru oraş, vor avea în mine un partener.

Cei care vor încerca să construiască scheme prin care să profite de comunitate sau de anumite instituţii pentru a-şi realiza interesele lor, să nu se aştepte la susţinere, din contra. Una dintre atribuţiile de bază ale primarului este să respecte legislaţia şi, sigur, sunt un fel de garant al acestei respectări a legislaţiei în raza oraşului şi niciodată nu vor fi îngăduite încălcări ale legii.

Ţin foarte mult la încrederea pe care mi-au delegat-o oamenii şi şi-au pus foarte mare încredere în integritatea, corectitudinea şi dorinţa de dreptate. Şi eu nu pot merge altfel, sunt nişte principii, mai întâi mă tem de Dumnezeu şi apoi de lege. Şi vreau ca oamenii să simtă că au un primar, un om care militează cu înţelepciune pentru dreptate, dar nu pentru a proteja pe cei care sunt mai bogaţi sau mai influenţi.”

Europa Liberă: Cu banul poţi cumpăra pe oricine şi orice?

Nicolae Dandiș: „Nu cred că poţi cumpăra pe oricine şi orice. Sigur, cu bani poţi face multe, dar există oameni care nu se vând. Şi primarul este unul dintre aceştia. Cred că pentru populaţia oraşului Cahul aceasta trebuie să însemne foarte mult.

Dacă primarul este o persoană care are integritate şi principii sănătoase, el va lupta cu aceste fenomene. Îmi dau seama că nu va fi posibil într-o zi-două de eliminat sau de diminuat anumite lucruri care au fost poate mulţi ani la rând, dar tendinţa aceasta este. Şi din primele zile de mandat am transmis un mesaj la toţi: să ne pocăim fiecare, să fim sinceri şi de aici încolo să lucrăm sănătos. Aceasta este dorinţa mea.”

XS
SM
MD
LG