Summit tensionat la Bruxelles
Externe 12 iulie 2018, 16:30 | 1911

Momente tensionate la summitul NATO de la Bruxelles. În prima zi a reuniunii, președintele american, Donald Trump, a lansat un atac dur la adresa Germaniei, pe care a acuzat-o că este controlată în totalitate de Rusia, de care ar fi dependentă energetic. În replică, șefa executivului german, Angela Merkel, a declarat ferm că Berlinul își decide propriile politici.

Cea mai de succes alianţă militară din istorie, NATO, a dat startul unui summit tensionat, în ciuda zâmbetelor de pe fețele liderilor statelor membre. Donald Trump s-a arătat deranjat de relația Berlin-Moscova, pe care o consideră mult prea apropiată, făcând referire la acordul unui nou proiect, care va permite transportul direct de gaze naturale din Rusia spre Germania.

În replică, Angela Merkel a declarat că Berlinul poate lua propriile decizii și a amintit că germanii sunt angajaţi în misiuni în Afganistan, acolo unde apără inclusiv interesele Statelor Unite.

Tonul celor doi a fost cu totul altul după o întâlnire față în față, iar Trump vorbea deja despre o relație excelentă între Washington şi Berlin.

Printre principalele subiecte ce vor fi abordate în cadrul summit-ului NATO sunt cheltuielile pentru apărare şi împărţirea sarcinilor financiare ale statelor membre la bugetul Alianţei Nord-Atlantice. La eveniment participă 29 de şefi de stat, câteva sute de oficiali din toate ţările aliate şi o mulțime de jurnalişti.

Opinia ta contează. Comentează!