Poliția atenționează! Mai mulți cetățeni au primit pe Viber un mesaj periculos. Ce ascunde acesta

Poliția Națională a anunțat astăzi că mai mulți abonați ai operatorilor de telefonie mobilă din Republica Moldova au primit prin intermediul aplicațiilor Viber mesaje cu conținut de anunț despre comercializarea drogurilor și a armamentului.

Totodată, mesajul includea descrierea modalităților de achiziționare a acestor obiecte interzise și utilizarea aplicației Telegram în procesul de comunicare cu distribuitorii care efectuează comenzile.

Ca urmare a investigațiilor, a fost stabilit că un grup de persoane neidentificate până la momentul de față de organele de drept, posibil aflate în locurile de detenție, au creat o schemă de escrocherie prin propunerea de a procura diferite obiecte, inclusiv și din categoria celor interzise de lege în circuitul liber, percepând plăți electronice de la cumpărători.

Obiectul achitat însă nu era livrat acestora. Bănuiții solicită ca prețul obiectului comandat să fie achitat electronic prin terminale de plată, utilizând în acest sens sisteme de plată QIWI, B-Pay și altele.

Odată ce banii sunt percepuți de la client, aceștia sunt transferați pe alte conturi din străinătate, iar cumpărătorii rămân fără produsul achitat.

Poliția investighează acest caz, precum și cazurile similare sesizate anterior care au ca metodă de comercializare a obiectelor interzise utilizarea internetului și a platformelor electronice de comunicare.

La fel, Poliția verifică versiunea referitor la obținerea frauduloasă a datelor cu caracter personal și a telefoanelor de contact de către persoanele neidentificate până la moment care au expediat aceste mesaje.

Oamenii legii roagă cetățenii care s-au confruntat cu astfel de cazuri, să contacteze linia fierbinte a Direcției Antidrog din cadrul Inspectoratului Național de Investigații 37360602442, 02293-04-19, pagina de Facebook „https://www.facebook.com/directia.antidrog”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.