Poliția a pornit o cauză penală cu privire la pregătirea dezordinilor în masă

Poliția a pornit o cauză penală în temeiul bănuielii rezonabile cu privire la pregătirea dezordinilor în masă la protestul de duminică din centrul capitalei. Angajații Direcției Generale Urmărire Penală au identificat mai multe persoane care promovau și îndemnau la acțiuni violente pe profiluri false pe rețele de socializare.

Grigore Moga, șeful Direcției generale urmărire penală, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în cadrul urmăririi penale au fost identificate mai multe persoane care prin acțiunile sale instigă la violență, inclusiv incendieri, pogromuri, distrugerea de bunuri, aplicarea violenței și opunerea violenței forțate reprezentanților autorităților.

El a spus că printre persoanelor identificate figurează unele care au statut de inculpat în cadrul cauzei penale examinate de către instanța de judecată pe faptul dezordinilor în masă care au avut loc la data de 24 aprilie 2016.

Referindu-se la protestul ce va avea loc duminică, 24 iunie, în centrul capitalei, reprezentanții Poliției au solicitat participanților să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunea să se desfăşoare în condiţii optim

Manifestanții sunt rugați să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii, iar în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Transportul va putea fi parcat în adiacentul Circului, str. Mihai Viteazul și Columna, precum și în fața Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), iar transportul public va fi redirecționat pe străzile adiacente.

Totodată, în cadrul conferinței, Inspectoratul General al Poliției a anunțat despre lansarea unui nou serviciu „DIALOG”, care va fi prezent la manifestațiile publice.Potrivit oamenilor legii, serviciul este o modalitate de comunicare între polițiști și participanții la întruniri, asigurând astfel o transparență în activitatea poliției.

Echipa „DIALOG”, formată din angajați profesioniști ai MAI.vor fi echipați în vestă albastră cu inscripția „Diaolog Poliția”, stații audio și camere pentru înregistrare video și vor furniza atât cetățenilor cât și organizatorilor informații cu privire la modul de desfășurare a evenimentului, recomandări și ajutor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.